ACNEWS

Nincs kegyelem: 98 éves ukrán náci kiadatását követelik a lengyelek

Jaroslaw Hunka Fotó: Youtube
Jaroslaw Hunka Fotó: Youtube
Lengyelország követeli a kanadai kormánytól, hogy adják ki azt a 98 éves egykori SS tisztet, aki hatalmas tapsot kapott Zelenszkijtől.
Hirdetés
Ad image

Ahogy arról az AcNews is beszámolt, múlt héten az ukrán és a kanadai elnök álló ovációval köszöntött a kanadai alsóházban egy 98 éves férfit, aki annak idején a Waffen SS-ben szolgált.

A történtek körüli felháborodás azóta sem csillapodott. A parlament alsóházának elnöke, Anthony Rota teljes felelősséget vállalt a több mint sikertelen meghívásért, és lemondott. Az ügy azonban még messze nem ért véget.

A lengyel kormány ugyanis megtette az első lépéseket a kanadai hatóságokhoz intézett kiadatási kérelem előkészítésére. Przemyslaw Czarnek oktatási miniszter az X-oldalán (korábban Twitter) közölte: „A kanadai parlamentben történt botrányos események után (…) megtettem azokat a lépéseket, amelyek a férfi esetleges kiadatásához vezethetnek”.

Felkérte a Nemzeti Emlékezet Intézetét, hogy tárja fel Jaroszlav Hunka ukrán-kanadai állampolgár lengyel zsidók elleni esetleges háborús bűntetteit. Hunka a Simon Wiesenthal Központ Barátai szervezet szerint a második világháború alatt a 14. Waffen Grenadier SS-hadosztályban, más néven a Waffen SS Galíciai Hadosztályában szolgált- írja a krone.at.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés