ACNEWS

Szexis idézet miatt támadják a hinduk az Oppenheimert

Fotó: Oppenheimer film borítókép
Fotó: Oppenheimer film borítókép
A nagysikerű Oppenheimer film nagy vitát váltott ki a hindu jobboldal körében Indiában. A címszereplő a vallásuk írását idézi szex közben.
Hirdetés
Ad image

Az Oppenheiumer film az atombomba történetét meséli el Robert Oppenheimer, az atombomba megalkotójának szemszögéből. A kérdéses jelenetben a főszerepet játszó Cillian Murphy szexel a szeretőjét, Jean Tatlockot alakító Florence Pugh-val. A nő közösülés közben megáll, és felkapja a hinduizmus egyik legszentebb szentírásának, a Bhagavad-gítának egy példányát. Ezután megkéri Murphyt, hogy olvasson fel belőle. „Most én lettem a Halál, a világok pusztítója” – mondja Oppenheimer karaktere, miközben folytatják a közösülést.

A jelenet felháborodást keltett egyes jobboldali csoportok körében. Az indiai hindu-nacionalista Bharatiya Janata Párt (BJP) egyik politikusa a hinduizmus elleni nyugtalanító támadásnak nevezte a filmet. Azzal vádolta, hogy az a hinduellenes erők nagyobb összeesküvésének része.

A nyilatkozatában India információs biztosa, Uday Mahurkar azt mondta rendezőnek, hogy a jelenet közvetlen támadás az egymilliárd toleráns hindu vallási meggyőződése ellen, és a hindu közösség elleni háborúhoz hasonlította.

„Úgy gondoljuk, hogy ha eltávolítja ezt a jelenetet, és megteszi a szükséges lépéseket a hinduk szívének megnyeréséért, az nagyban hozzájárul ahhoz, hogy érzékeny emberként hitelesítse magát, és megajándékozza több milliárd kedves ember barátságával” – tette hozzá a rendezőről szólva.

A filmet a legtöbb helyen kedvezően fogadták Indiában, ahol 1974-ben hajtották végre az első nukleáris kísérletet. A kritikusok elismerő kritikákat adtak róla, és az emberek özönlöttek a mozikba, hogy megnézzék. Az „Oppenheimer” a helyi jelentések szerint több mint 3 millió dollárt hozott a nyitóhétvégéjén az országban, többet, mint Greta Gerwig filmrendezőnő várva várt „Barbie”-ja, amely ugyanazon a napon került a mozikba, és alig több mint 1 millió dollárt hozott.

Az indiai filmfelügyelet az „Oppenheimer”-t U/A besorolással látta el, amely a mérsékelten felnőtt témákat tartalmazó filmek számára van fenntartva, és 12 év alattiak szülői felügyelettel nézhetik. A filmet egyelőre nem tiltották be az ország egyetlen államában és szövetségi területén sem. Nem ez az első eset, hogy a hindu jobboldal megsértődik a hinduizmus ábrázolása miatt filmek, televíziós műsorok vagy reklámok miatt. Néhányat már bojkottáltak, sőt, a konzervatív és radikális csoportok felháborodását követően le is kapcsoltak a műsorról.

2020-ban a Netflix jelentős visszhangot kapott Indiában az „Egy alkalmas fiú” című sorozat egyik jelenete miatt, amely egy hindu nőt és egy muszlim férfit ábrázolt, amint egy hindu templomban csókolóznak. Ugyanebben az évben a Tanishq indiai ékszermárka az online kritikák hatására visszavonta egy vallásközi párt ábrázoló reklámját.

Elemzők és filmkritikusok szerint eközben egyes indiai filmek hangvételében változás tapasztalható, a nacionalista és iszlámellenes narratívák egyre nagyobb támogatást kapnak Indiában. Az Oppenheimer bemutatója előtt Cilian Murphy elmondta, hogy felkészülésképpen elolvasta a Bhagvad Gítát. „Szerintem ez egy abszolút gyönyörű szöveg volt, nagyon inspiráló. Azt hiszem, vigaszt jelentett neki [Oppenheimer], valahogy szüksége volt rá egész életében” – idézi a főszereplőt a CNN.

Oppenheimer, akit az atombomba atyjaként ismernek, vonzódott a hinduizmushoz és annak tanításaihoz. Poliglott és polimatikus volt, több nyelven tanult, köztük szanszkritul is. Két évtizeddel az 1945. július 16-i Trinity kísérleti bomba, a világ első atomrobbantása után Oppenheimer így nyilatkozott interjúalanyainak: „Tudjuk, hogy a világ nem lesz ugyanaz. Néhány ember nevetett, néhány ember sírt, a legtöbb ember hallgatott”. Azt mondta, hogy eszébe jutott a Bhagavad Gítából egy sor: „Most én lettem a Halál, a világok elpusztítója.” Ez a sor többször is szerepel a filmben, többek között az említett szexjelenetben.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés