ACNEWS

Nagy a baj a Moderna szerint: Sokáig velünk lesz az omikron

A cég állítja, hónapokig nem tudunk megfelelően védekezni az új mutáns ellen.

Hirdetés
Ad image

A cég állítja, hónapokig nem tudunk megfelelően védekezni az új mutáns ellen.

A cég vezérigazgatója úgy vélekedik, egy ilyen oltás kifejlesztése, nagy mennyiségben történő gyártása, majd a rendelő országoknak történő kiszállítása nem hetek kérdése.

A gyógyszercég emlékeztető oltása, mely 100 mikrogrammos, ennél sokkal hamarabb használatba vehető lesz.

„A nagyobb dózis azonnal elkészülhet, az viszont hónapokba telik, mire az omikronspecifikus változatot tömeges mennyiségben szállítani lehet” – mondta Stephane Bancel, a cég vezérigazgatója a CNBC-nek, amit az Infostart idézett.

A Modernánál úgy vélik, hogy az omikron variáns erősen fertőző, de legalább két hétbe telik annak megállapítása, hogy a mutációk mennyire befolyásolták a jelenleg forgalomban lévő vakcinák hatékonyságát.

„Attól függően, hogy mennyit esett a védettség szintje, egyrészt dönthetünk úgy, hogy a jelenlegi vakcinából nagyobb adagot adunk világszerte az emberek védelmének érdekében, illetve másik útként a nagyon magas rizikójú embereknek, az immunhiányosoknak és az időseknek szüksége lehet egy negyedik adagra” – mondta Bancel.

A WHO szombaton arról adott ki nyilatkozatot, hogy az omikronban felfedezett több mint 30 mutáció miatt elképzelhető, hogy az gyorsabban terjed és ellenállóbb az oltásoknak. A variánst először a Dél-Afrikai Köztársaság Gauteng provinciájában szekvenálták. Ebben a tartományban található Johannesburg is. Mint arra Bencel is rámutatott, a variáns nagyon gyorsan terjed, egy az országból Amszterdamba érkező repülőjárat több mint 600 utasának tizedénél mutattak ki koronavírus-fertőzést, legalább tizen pedig az omikront kapták el.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés