ACNEWS

Nagy a baj: Durvul a helyzet a Dél-Afrikai mutáns miatt

Az is kiderült, mennyire hatásosak a jelenlegi vakcinák ellene.

Hirdetés
Ad image

Az is kiderült, mennyire hatásosak a jelenlegi vakcinák ellene.

A helyi egészségügyi hatóságok szerint a múlt hónapban szekvenált minták közel háromnegyedében mutatták ki a nemrég felfedezett vírustörzset.

Aggasztó kitörést okozott az omikron a Dél-afrikai Köztársaságban a helyi egészségügyi szervek szerint, igen gyorsan domináns törzzsé válva.

A variáns, mely Európa számos országában, az USA-ban és az egyébként is járványkitöréssel bajlódó Dél-Koreában is megjelent, a MedicalXpress cikke szerint az Egyesült Arab Emirátusokat is elérte már.

Michelle Groome, a dél-afrikai Nemzeti Fertőző Betegségek Intézete (NICD) munkatársa szerint az elmúlt két hétben exponenciálisan nőtt a fertőzések száma, amely heti átlagban számítva napi 300 új esetről a múlt héten 1000-re, azt követően pedig 3500-ra ugrott.

Szerdán a Dél-afrikai Köztársaságban 8561 esetet regisztráltak, míg egy héttel korábban a napi adat 1275 volt.

„A növekedés mértéke aggasztó” – mondta Groome.

Napok kérdése és válasz érkezik a két fő kérdésre

Az NCID közlése szerint a múlt hónapban szekvenált minták 74 százalékában az omikront mutatták ki, mely november 8-án először jelent meg az ország népes Gauteng provinciájának egy esetében.

A világ egyelőre két fontos kérdésre várja a választ a variánssal kapcsolatban: mennyire fertőző, illetve képes-e kikerülni az oltások adta védelmet. Mari van Kerkhove, a WHO epidemiológusa szerint napokon belül kiderülhet, milyen tulajdonságai vannak valójában a törzsnek.

Az NCID korai adatai szerint valamelyest képes az omikron megkerülni az oltások adta védettséget, de a jelenlegi oltások által a súlyos megbetegedés és a halálozás ellen nyújtott védelem továbbra is erős marad.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés