ACNEWS

Nagy a baj, egyre több család képtelen fizetni a hitelét

Hamarosan komoly változások várhatók a magyar nyugdíjrendszerben Fotó: Virág Márton
Hamarosan komoly változások várhatók a magyar nyugdíjrendszerben Fotó: Virág Márton
Rémisztő a kép: folyamatosan nő azoknak a száma, akik egyszerűen már képtelenek fizetni a törlesztőrészletüket.
Hirdetés
Ad image

A meglévő hitelek kamatai tehát 2023 decemberéig nem változnak, azt azonban nem lehet tudni, hogy lesz-e majd további hosszabbítás. Ettől függ ugyanis, hogy a kamatok mikor térnek vissza az eredeti kamatperiódushoz.

Gulyás Gergely május 11-én jelentette be, hogy a kormány az év végéig meghosszabbítja a kamatstopot. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint e nélkül jelentősen emelkedne az érintettek havi törlesztőrészlete.

Ennek ellenére már a 80 milliárd forintot is meghaladja a fizetési problémás hitelek össze. Ez 15 százalékos ugrás 2022 végéhez képest. Miközben a kamatstopot decemberig meghosszabbították, a hitelszakértő arra figyelmeztet, hogy ennek eltörlése után a háztartások a mostaninál is nehezebb helyzetbe kerülhetnek – adta hírül az ATV. 

„Ha majd hozzá fognak nyúlni, és azt mondják, hogy vége a kamatstopnak, akkor azok a szerződések, ahol ez a referenciakamat – mert ez így nevezik-, mondjuk 2% volt, abból lesz mondjuk 9 százalék, a kettő közti növekedés, tehát ez az ominózus 7 százalék emelkedést építik bele a törlesztőrészletbe” – idézte az atv.hu Erdősi Éva, a hitelsikerek.hu szakértője szavait. 

Szerinte ez komoly terhet ró a háztartásokra, amik már egyébként sincsenek könnyű helyzetben. A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján ugyanis egyre többen képtelenek fizetni a havi törlesztőrészleteket.

Minden szakértő azt tanácsolja, hogy aki nem tudja fizetni a teljes törlesztőrészletet, fizessen annyit, amennyit csak tud, a problémát pedig mielőbb jelezze a bank felé.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés