ACNEWS

Nagy a baj: korlát nélkül taníthatnak a nyugdíjas pedagógusok

Tanár / Fotó: pixabay
Tanár / Fotó: pixabay
Addig és annyit, amennyit bírnak vagy akarnak. Sőt, az érettségi vizsgák és országos középiskolai tanulmányi versenyek szervezésében is részt vehetnek.
Hirdetés
Ad image

Egy rendeletmódosítás értelmében már nem szabnak egy évre szóló időkeretet a nyugdíjas tanárok visszafoglalkoztatásához, és olyan pont is bekerült a rendeletbe, ami lehetővé teszi az idős pedagógusok számára, hogy az érettségi vizsgák és országos középiskolai tanulmányi versenyek szervezésében is részt vehessenek – vette észre a Népszava a Magyar Közlönyben megjelent módosítást.

A kormány eredetileg 2022. szeptember elsejétől 2023. augusztus 31-éig tette lehetővé, hogy a tanárok a nyugdíjkorhatár elérése után is teljes állásban taníthassanak tovább, illetve aki már nyugdíjba vonult, szintén teljes állásban mehessen vissza tanítani, a nyugdíja megtartása mellett.

Az új rendeletmódosításban már semmilyen időkorlát nem szerepel.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a lapnak elmondta: tudomása szerint a tavalyi évben mintegy hatezer idős, nyugdíjas pedagógus ment vissza tanítani, de közülük sokan nem éltek a rendelet nyújtotta lehetőséggel, nem teljes állásban, csupán heti néhány órában vállaltak munkát.

A PSZ adatai szerint tavaly minden ötödik iskolában tanítottak olyanok, akiknek még pedagógus végzettségük sem volt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés