ACNEWS

Nagy a baj! Nincs elég hó a Himaláján

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Jelenleg nagyon kevés hó van a Himalájában. A hiány súlyos vízhiányhoz vezethet. A kutatók fenyegető szárazságra figyelmeztetnek.
Hirdetés
Ad image

„Emberek millióinak vízellátása van veszélyben a Himalája szokatlanul alacsony hómennyisége miatt. A hó megmaradásának időtartama idén 18,5 százalékkal rövidebb volt a szokásosnál” – mondta Sher Muhammad kutató, a nepáli tudományos központ munkatársa. Ez azt jelenti, hogy nagyon nagy a vízhiány kockázata a hegyvidéken és a Himalája lábánál fekvő völgyekben.

A Himalája térségében mintegy 240 millió ember és további 1,65 milliárd ember a Himalájában eredő folyók mentén függ az olvadó hó és jég által termelt víztől. A kevesebb hóesés és a hósapkák rövidebb időtartama számukra a vízhiány nagyobb kockázatát jelenti. A kutatóközpont mérései és előrejelzései arra utalnak, hogy a vízhozam időzítése és intenzitása megváltozik – adta hírül a blick.ch.

A tudósok több mint két évtizede mérik a hóesést a térségben. Idén „jelentős anomáliát” figyeltek meg. A Gangesz medencéjében a hóesés időtartama 17 százalékkal, a Helmand-medencében pedig 32 százalékkal is alacsonyabb az átlagosnál. Az Icimod kutatói felhívást intéztek a régió hatóságaihoz, hogy már most tegyenek intézkedéseket a fenyegető szárazságra való felkészülés érdekében.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés