ACNEWS

Nagy István: Máriapócs híd a felekezetek és a nemzetiségek közt

Máriapócs évszázadok óta a keleti és nyugati egyházak találkozási pontja, híd a különböző nemzetiségek közt - jelentette be az agrárminiszter az idei máriapócsi búcsún tartott szent liturgia keretében.

Hirdetés
Ad image

Máriapócs évszázadok óta a keleti és nyugati egyházak találkozási pontja, híd a különböző nemzetiségek közt – jelentette be az agrárminiszter az idei máriapócsi búcsún tartott szent liturgia keretében.

Hozzátette, a máriapócsi kegyhely hazánk kiemelt épített öröksége, a máriapócsi búcsú pedig a Kárpát-medencei görögkatolikusok lelki-szellemi hagyatéka.

A Hungarikum Bizottság idén júniusban döntött arról, hogy a máriapócsi kegyhelyet és a búcsút felveszi az immár 79 értéket képviselő Hungarikumok Gyűjteményébe.

Nagy István emlékeztetett rá, hogy amikor 30 évvel ezelőtt II. János Pál pápa Máriapócson járt, a különböző nemzetiségeket anyanyelvükön köszöntötte, ezzel is jelezve, hogy minden nemzeti kisebbségnek joga van anyanyelvének használatához.

Máriapócs a béke és kiengesztelődés szentélye, ezért is tud hozzájárulni más kultúrák fejlődésének előmozdításához évszázadok óta – hangsúlyozta Nagy István.

Beszéde végén a tárcavezető átadta a hungarikummá minősítés oklevelét Kocsis Fülöp érsek-metropolitának. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés