ACNEWS

Nagy István: Nagyobb teret kapnak a kistermelők

A magyar kistermelők, a családi gazdálkodók, a mikro-, kis- és közepes élelmiszeripari vállalkozások jelentik a magyar agrárium alapját. A tárcánál egy olyan jövőkép fogalmazódott meg, hogy ezek a kisvállalkozók kapjanak még nagyobb teret - mondta Nagy István agrárminiszter a Bács-Kiskun megyei Fülöpszálláson, ahol átadta az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázat támogatói okiratait a megyéből sikeresen pályázó vállalkozóknak.

Hirdetés
Ad image

A magyar kistermelők, a családi gazdálkodók, a mikro-, kis- és közepes élelmiszeripari vállalkozások jelentik a magyar agrárium alapját. A tárcánál egy olyan jövőkép fogalmazódott meg, hogy ezek a kisvállalkozók kapjanak még nagyobb teret – mondta Nagy István agrárminiszter a Bács-Kiskun megyei Fülöpszálláson, ahol átadta az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázat támogatói okiratait a megyéből sikeresen pályázó vállalkozóknak.

Az agrárminiszter szerint az eddig kiírt pályázati lehetőségek is azt bizonyítják, hogy a támogatási konstrukciók jelentik a fejlődés zálogát. Kitért arra, hogy a célzott támogatásoknak köszönhetően nőtt a beruházási kedv, és elmondta: a tavaly megjelent, az állattartó telepek fejlesztésére kiírt pályázat keretösszegét a nagy érdeklődés miatt 50 milliárd forintról 260 milliárd forintra emelték, a felhívást pedig július 14-től újra megnyitják.

A tárcavezető tájékoztatása szerint országosan eddig 604 esetben közel 280 milliárd forint összegben született támogatói döntés az állattartó telepek fejlesztésére kiírt pályázatra. Ebből Bács-Kiskun megyében eddig 55 pályázat részesült pozitív elbírálásban 26,9 milliárd forint támogatási összegben.

Nagy István köszönetet mondott az agrárágazat szereplőinek azért a fantasztikus helytállásért, amelyet az elmúlt időszakban, az eddig ismeretlen kihívások mellett tanúsítottak. „Ennek a helytállásnak köszönhető, hogy a magyar kormány felismerte: az agrárium stratégiai ágazat, amelynek rendkívül nagy a megtartó szerepe, mert aki a helyi gazdaságot erősíti, az a vidéki megmaradást segíti” – fogalmazott.

Úgy vélte, a mostani támogatási rendszernek köszönhetően „most a tervek, az álmok megvalósításának időszaka következik”, és olyan korszerűsítés zajlik az egész agrár- és élelmiszeripar területén, amely alapjaiban fogja meghatározni a következő tíz évet. Két év múlva, amikor ezek a beruházások elkészülnek, egy egészen más vidéki kép, egy egészen más hangulat, egy egészen más gazdasági erőtér fog megjelenni a vidéki Magyarországon – fogalmazott az agrárminiszter.

A Vidékfejlesztési Program keretében Bács-Kiskunban eddig 2959 beruházási pályázatot támogattak összesen 105,9 milliárd forint összegben – közölte az MTI-vel agrárminiszter. Nagy István hozzátette:  megnyílt az állattartó telepek kisebb léptékű fejlesztéseire szánt 30 milliárd forintos keretösszegű  „Állattartó telepek megújításának támogatása” című új pályázat is. A támogatási kérelmek benyújtására július 22-ig van lehetőség. A felhívásra eddig 1525 darab kérelem érkezett be, több mint 43 milliárd forint igényelt támogatással. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés