ACNEWS

Nagyobb figyelem jut a cukorbetegeknek

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke fontos dolognak tartja, hogy a cukorbetegséggel foglalkozó civil szervezetek folyamatos állami támogatásban részesülnek munkájuk végzéséhez, és köszönetet mondott a most megjelenő "Nagyobb figyelem a cukorbetegeknek!" című tájékoztató kiadványban, azoknak a diabetológusoknak, háziorvosoknak, valamint diabéteszesek érdekeit képviselő szervezetek munkatársainak, akik évtizedek óta segítik felelősségteljes munkájukkal a cukorbetegséggel élőket - írta szombati közös közleményében a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Magyar Diabetes Társaság és a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége.

    

Hirdetés
Ad image

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke fontos dolognak tartja, hogy a cukorbetegséggel foglalkozó civil szervezetek folyamatos állami támogatásban részesülnek munkájuk végzéséhez, és köszönetet mondott a most megjelenő „Nagyobb figyelem a cukorbetegeknek!” című tájékoztató kiadványban, azoknak a diabetológusoknak, háziorvosoknak, valamint diabéteszesek érdekeit képviselő szervezetek munkatársainak, akik évtizedek óta segítik felelősségteljes munkájukkal a cukorbetegséggel élőket – írta szombati közös közleményében a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Magyar Diabetes Társaság és a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége.

    

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére az elmúlt években több cukorbeteg-szervezet kötött a kormánnyal együttműködési megállapodást, valamint munkájukhoz pénzügyi támogatást is kaptak – írták.
Jelezték, hogy Magyarországon több mint egymillió embert érint a cukorbetegség.
Az együttműködési megállapodások azt a célt szolgálják, hogy a felek kölcsönösen segítsék egymás munkáját, közösen találjanak megoldást a cukorbetegeket érintő kérdésekre – hívták fel figyelmet.
Hozzátették: a kormány és a szervezetek folyamatos párbeszédének köszönhetően ma már a nevelési-oktatási intézményekben is biztonságos és segítő környezetben tudhatják gyermekeiket a szülők.
A közlemény szerint évről évre több száz millió forintra pályázhatnak a civil szervezetek, valamint a gyermekdiabétesz-centrumok.
A nyári időszakban folyamatosan biztosított a cukorbeteg gyermekek számára a táborozási lehetőség, ahol a hasonló helyzetben lévők megoszthatják egymással tapasztalataikat, játékosan tanulhatnak, valamint a szülők számára is biztosított egy kis kikapcsolódás – írták.
„Az elmúlt évek eredményeiből látható, hogy a cukorbetegek számíthatnak Magyarország kormányának támogatására” – emelték ki.
Úgy folytatták, hogy a Magyar Diabetes Társaság (MDT) elnöke, Wittmann István fontos együttműködési területként tartja számon a cukorbetegek szív-érrendszeri szövődményeinek, az amputációnak és a cukorbetegek megemelkedett rákkockázatának csökkentését.
Lényeges célkitűzésnek nevezték a Nemzeti Diabetes Regiszter létrehozását annak érdekében, hogy folyamatosan követni tudják a cukorbetegség és szövődményeinek alakulását, ami megszabhatja a cselekvések fő irányát.
A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) Füzesi Brigitta elnök vezetésével idén is folytatja közös munkáját a kormánnyal, továbbra is segítik a szűrővizsgálatok szervezését és az edukációs ismeretek eljuttatását a cukorbetegek számára – jelezték.
A koronavírus-járvány idején indított DiabPONT továbbképző programot is egész évben folytatják, amelyhez mindenki egyénileg is csatlakozhat – fűzték hozzá.
A CEOSZ-nak a Magyar Diabetes Társasággal régóta fennálló partneri viszonya az elmúlt években egészült ki a kormány támogatásával, és ennek köszönhetően számos kedvező változás tapasztaltak a cukorbetegség kezelésének feltételeiben – áll a közleményben. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés