ACNEWS

Nagyon veszélyes, óriás aligátorteknőst találtak Balatonlellén

Az aligátorteknős egy pillanat alatt megszabadítja a figyelmetlen embert az ujjától Fotó: rendőrség
Az aligátorteknős egy pillanat alatt megszabadítja a figyelmetlen embert az ujjától Fotó: rendőrség
Gazdája megunhatta a harapós teknőst, egy műanyagládában kitette a 7-es főút mellé, amit pillanatok alatt szétrágott.
Hirdetés
Ad image

Nem véletlen, hogy az aligátorteknős csakis állatkertekben tartható, hiszen rendkívül veszélyes vadállat, ami egy pillanat alatt leharapja az ember ujját. Ennek ellenére a balatonlellei rendőrök egy riasztás után a 7-es főút mellet találtak egy 70 centis, óriás példányra. A műanyagládát, amiben odaszállították, a teknős könnyedén szétmarcangolta, így szabadult ki belőle.

A harapós teknős különösen veszélyes állatnak minősül Fotó: rendőrség

Szerencsére a különösen veszélyesnek minősülő, hányatott sorsú jószág biztonságos helyre került, miután a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi szakemberei befogták azt. A befogott teknősök chipet kapnak és ezt követően hivatalos engedélyeztetés után állatkertekbe, teknősparkokba kerülnek elhelyezésre. Mivel az aligátorteknősnek Magyarországon nincs ellensége, az elengedett példányok komoly kárt tudnak okozni a természetes élővilágában.

A nemzeti park honlapján azt írta, hogy az aligátorteknős vagy harapós teknős (Chelydra serpentina) nevét is onnan kapta, hogy késéles, csőrszerű állkapoccsal rendelkezik, amellyel erőfeszítés nélkül képes felaprítani zsákmányát – írta a travelo.hu. Emellett a fajt könnyen fel lehet ismerni a farkukon megjelenő szarukúpokról, illetve a fiatal felnőtt egyedek esetében kisebb tüskék láthatók a gerinc és bordapajzsok mentén. A lábán lévő erős karmok szintén a zsákmány felaprításában játszanak szerepet.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés