Luxuscikknek számíthat idén húsvétkor a csokinyúl, a csokitojás és a csokibárány is. Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára a Pénzcentrumnak elmondta: ezeken a jószágokon az árrésstop sem segít. Az alapanyag drágulásától kezdve tulajdonképpen mindennek megugrott az ára, ami a finomságok előállításához és szállításához szükséges. Ennek következtében a magyarok – ha le nem is mondanak róluk – idén jobban átgondolják, mi kerüljön majd a húsvéti kosárkába.
Amint az kiderült, sem a kakaó, sem a csokoládé nem szerepel abban a harminc kijelölt termékben, amelyeknél március 17-től a kormány 10%-ban maximalizálta az árrést. Csökkenésre tehát semmiképpen nem lehet számítani.
„A kakaó ára 2024 folyamán rekordmagasságba emelkedett a gyenge termés és a kereslet növekedése miatt, de nőtt a cukor ára is. Növekedtek az energia- és szállítási költségek, a munkabérek. Számos adó és díjtétel emelkedett, ahogy a cégek által fizetendő közműdíjak is sokkal magasabbak, amiből részben nyilván a lakossági rezsit finanszírozzák” – mondta Intődy, majd azt is hozzátette:
„A gyártók ezeket a brutális költségnövekedéseket nem tudják lenyelni, a termékek árait emelniük kell. A végén tehát a fogyasztó fizet meg mindent. A húsvéti időszakban az édességeladások általában 15-20%-kal emelkednek az év többi hónapjához viszonyítva. Ugyanakkor az édesség jellemzően úgynevezett „kis luxusnak” számít, amelyre a magyar fogyasztók még nehéz időkben is hajlamosak költeni, különösen az ünnepek alatt. Várható azonban, hogy a vásárlók alacsonyabb árkategóriájú, de továbbra is jó minőségű, például saját márkás termékeket választanak, vagy kevesebb terméket vesznek.”