ACNEWS

2024. October 05.   |   Aurél napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Nagyot zuhan a benzin ára – hacsak Irán közbe nem szól

Fotó: MTI/Mohai Balázs
Fotó: MTI/Mohai Balázs
Jelentést adott ki a magyar jegybank, amiből kiderült, hogy az előrejelzések szerint a benzin ára csökkenhet. De a földgázé emelkedni fog.
Hirdetés
Ad image

Az MNB nemrég adta ki az inflációs jelentését, ami csupa örömhírt rejteget magában az autósok számára. A benzinárak ugyanis hosszúidő után végre csökkenhetnek. Azonban lesz olyan energiacikk, ami drágulni fog – ismertette a jelentést az Mfor. A pénzromlás lassulásával ugyanis a benzin ára erősödni látszik, viszont nem szabad megfeledkezni arról, hogy az árak alakulása egyúttal nagyban függ az olaj világpiaci árától is. A Brent kőolaj ára folyamatosan ingadozik, bár tény, hogy augusztus óta a 80 dolláros literenkénti hordóárról 70 dollár köré esett.

(A jelentés óta azonban robbant a Közel-Kelet, élesedik Irán és Izrael háborús konfliktusa ,és ez ismét magasba lökte az olaj árát.

A jegybank előrejelzése most még azt sugallja, hogy a világgazdasági tendenciák miatt, mint a kínai konjunktúra lemaradása, az üzemanyagárak csökkenni fognak. A nyersanyag értékének esése ugyanis le fogja húzni a feldolgozott benzin és gázolaj árát is, amelynek köszönhetően akár 500 forintra is csökkenhet az üzemanyag ára.

A földgáz ezzel szemben várhatóan drágulni fog, tekintve, hogy az orosz-ukrán háborúnak még mindig nem látni a végét. Az európai gáz- és áramárak egyelőre az orosz-ukrán háború előtti szint alatt tartózkodnak, a gáz világpiaci ára 30-40 euró/MWh között mozog. A jegybank idén átlagosan 33,4 eurós árat vár, a jövő évben (a korábbi előrejelzésüket kissé megemelve) 38,5 eurós átlagárat valószínűsítenek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés