ACNEWS

Kevés az idő: hamarabb tör ki a brutálisan pusztító napvihar

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A várakozásoknál sokkal hamarabb, még az idén bekövetkezhet egy hatalmas napvihar, ami pusztítóan hathat a Földre nézve.
Hirdetés
Ad image

Amikor a Nap mágneses mezeje felborul, a csillag aktivitása megnő, plazmafoltokat lő ki az űrbe, és erős sugárzást bocsájt ki. Ezt nevezik napviharnak – és ez most gyorsan közeledik.

A napvihar károkat okozhat az energetikai infrastruktúrában, kárt okozhat az űrben és a Földön élőknek, ráadásul műholdakat zúzhat le az égből. Egyes tudósok úgy vélik, hogy a következő napvihar sokkal hamarabb bekövetkezik, mint azt először várták. A 2025-ös vihar-előrejelzés már az idei év végére csökkent – számolt be róla a Live Science.

Alex James napfizikus elmondta, hogy a Napból a Föld felé sugárzó „óriási erőtér” némi problémát jelenthet. Bár a szakértő megjegyezte, hogy „minden ciklus más és más”, szerinte a napkitörés keménységének megállapításához a napfoltok vizsgálata a kulcs.

Azt mondta: „A napfényt nem lehet csak úgy megnézni: „A napfoltok akkor jelennek meg, amikor erős mágneses mezők böknek át a Nap felszínén. Ha megnézzük ezeket a napfoltokat, képet kaphatunk arról, hogy a Nap mágneses mezeje az adott pillanatban milyen erős és összetett”.

Az eddigi bizonyítékok, amelyek között szerepel a napkitörések aktivitásának növekedése, több mint elégségesek ahhoz, hogy a napmaximum károkozásának potenciális növekedését okozzák.

James úgy véli, hogy a vihar „hamarabb és a vártnál nagyobb mértékben tetőzik”, ami azt jelenti, hogy kevesebb időnk van felkészülni a Nap által okozott magasabb frekvenciára. A tudósok egyelőre nem tudják, hogy a napvihar meddig tarthat, bár a legutóbbi viharból ítélve ez egy és két év között lehet. Amennyiben hosszabb ideig tart, a vihar hatással lehet a rádióhullámokra, és az átmeneti áramkimaradások katasztrofális károkat okozhatnak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés