ACNEWS

Ettől az esti nasitól nem tudsz aludni

Fotó: illusztráció / Pixabay
Fotó: illusztráció / Pixabay
Ha nehezen alszol el este, az lehet, hogy a lefekvés előtti órákban elfogyasztott ízletes nasi miatt van. Erre figyelj oda.
Hirdetés
Ad image

Sokak számára az esték abból állnak, hogy a kanapén fekve nézik a legújabb Netflix-műsort egy megfelelő nassolnivalóval az oldalukon – de kiderült, hogy a filmekkel és tévéműsorokkal együtt járó finomságok egyike megakadályozhatja a nyugodt alvást.

Denise Iordache alvásszakértő szerint az édességek és cukros dolgok fogyasztása komolyan megzavarhatja az alvást – és nem szabadna az esti órákban fogyasztani.

„A minőségi alvás a jó egészség sarokköve, hatással van a fizikai és mentális jólétünkre, de sajnos a cukor, ami egy jól ismert stimuláns, akadályozhatja ezt. Gyorsan megemeli a vércukorszintet, ami éberséget eredményez – pontosan az ellenkezőjét annak, amit lefekvéskor el akarsz érni”- mondta a Mirrornak.

„Ha lefekvés előtt cukros finomságokat eszel, az a vércukorszint gyors megugrását és azt követő összeomlását eredményezi, ami miatt a szervezeted inzulint bocsát ki a glükózszint szabályozására. Ezek az ingadozások éjszakai ébredéseket és nyugtalan alvást okozhatnak, mivel a szervezeted küzd a vércukorszint stabilan tartásáért ” – magyarázta Denise.

Ha pedig szereted a csokoládét vagy a fagylaltot, van egy rossz hírünk. Ezek gyakran tartalmaznak koffeint, ami egy másik stimulánsként fokozhatja az éberséget, és távolabb visz az álomvilágtól.

A cukros ételek lefekvéshez túl közeli fogyasztása emésztési zavarokat is okozhat, például gázokat és puffadást. Ez szintén megnehezíti a kényelemérzetet, ezért lefekvés előtt a szervezetednek időre van szüksége, hogy megfelelően emésszen.

Megfelelő időt kell hagyni a szervezetnek a cukor feldolgozására, ez a folyamat általában másfél-két órát vesz igénybe. Cukros édességek helyett fontold meg az alvásbarát alternatívákat, például egy kis adag joghurtot, néhány cseresznyét, banánt, sima zabkását vagy egy marék diót (sótlanul!). Ezek a lehetőségek stabilabb energiaforrásokat biztosítanak, amelyek nem zavarják az alvást.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés