ACNEWS

NATO-főtitkár: Használjanak nyugati fegyvereket Oroszországban!

Jens Stoltenberg / Fotó: Shutterstock
Jens Stoltenberg / Fotó: Shutterstock
A NATO felszólította tagállamait, hogy engedélyezzék Ukrajnának, hogy nyugati fegyvereket használjon oroszországi katonai célpontok ellen.
Hirdetés
Ad image

„Eljött az idő, hogy feloldják a rendelkezésre bocsátott fegyverek használatának korlátait” – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A NATO Parlamenti Közgyűlése a bolgár fővárosban, Szófiában tartott tavaszi ülésén elfogadta a „Kiállás Ukrajna mellett a győzelemig” mottójú nyilatkozatot.

Stoltenberg a nyugati fegyverek esetleges bevetésének példájaként az ukrajnai Harkiv régiót említette, ahol a frontvonal és az orosz határ többé-kevésbé egybeesik. „Ukrajna gyengébb lenne, ha továbbra is csak félig-meddig támogatnánk” – figyelmeztetett a NATO Parlamenti Közgyűlésének elnöke, a lengyel Michal Szczerba.

Rusztem Umjerov ukrán védelmi miniszter videoüzenetben szólította fel a szövetségeseket, hogy légvédelmi rendszereikkel zárják le a légteret Nyugat-Ukrajna felett. Umjerov megismételte, hogy országa teljes jogú NATO-tagságra törekszik.

A vita újbóli fellángolásának oka a Harkiv elleni közelmúltbeli orosz támadás volt. Zelenszkij akkor jogot követelt arra, hogy nyugati fegyvereket használhasson orosz terület ellen. A kelet-ukrajnai Harkiv városában csütörtök óta több mint 20 ember halt meg orosz bombázásokban – írja a krone.at.

„Látjuk az orosz csapatok minden egyes koncentrációs pontját. Ismerünk minden olyan területet, ahonnan orosz rakétákat és harci repülőgépeket indítanak” – mondta. Szerinte politikai döntés, hogy lehetővé tegyék ezeknek az erőknek a megsemmisítését, mielőtt megtámadnák Ukrajnát. „Ez egy olyan döntés, amelyet meg kell hozni”.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés