ACNEWS

Mégis áruba bocsátaná Ukrajnát a NATO

Hatalmas a felháborodás Ukrajnában egy javaslat miatt: adjanak át területeket Oroszországnak, és akkor NATO-tagok lehetnek.
Hirdetés
Ad image

A norvégiai Arendalban tartott panelbeszélgetésen Stian Jenssen, a NATO-főtitkár kabinetfőnöke, meglepő javaslatot tett: „Szerintem az egyik megoldás az lehetne, ha Ukrajna területeket adna át, és cserébe NATO-tagságot kapna. Nem mondom, hogy ez a csere az egyetlen megoldás – de ez is egy lehetőség lehet”.

A javaslat nagy felháborodást keltett Ukrajnában. Pedig ez a lehetőség már korábban felmerült és „keringett” az Atlanti Szövetség berkeiben. Zelenszkij tanácsadója, Mihajlo Podoljak nevetségesnek és teljesen elfogadhatatlannak nevezte az ötletet. Az X-en (Twitter) azt írta: „Ez azt jelenti, hogy szándékosan a demokrácia vereségét választjuk, egy globális bűnözőt bátorítunk az orosz rezsim megőrzésére, leromboljuk a nemzetközi jogot, és a háborút a következő generációkra toljuk át”.

Szerinte, ha Putyin nem szenved megsemmisítő vereséget, ha nem változik meg a politikai rendszer Oroszországban, és nem büntetik meg a háborús bűnösöket, akkor a háború biztosan visszatér, Oroszország étvágyával együtt. „Ha megpróbáljuk fenntartani a világrendet és rossz békét teremteni azzal, hogy kihasználjuk Putyin győzelmét, az nem békét hoz a világra, hanem szégyent és háborút egyaránt”.

A kijevi külügyminisztérium diplomatikusabban fogalmazott. Oleg Nyikolenko szóvivő a Facebookon azt írta: „Mindig is abból indultunk ki, hogy a szövetségesek, akárcsak Ukrajna, nem kereskednek a területükkel. Az euroatlanti biztonság érdeke, hogy megvitassuk, hogyan lehetne felgyorsítani Ukrajna győzelmét és teljes jogú NATO-tagságát „. Nyikolenko azzal vádolja Jenssent, hogy ezzel a kijelentésével Oroszország kezére játszik – írja a blick.ch.

A NATO szóvivője sietett a kárelhárítással, és a Szuszpilnye ukrán műsorszolgáltatónak azt mondta: „Addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges, és továbbra is meg vagyunk győződve arról, hogy igazságos és tartós békét fogunk elérni. Az álláspontunk nem változott”. (Csak néha elszólják magukat – a szerk.)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés