ACNEWS

Navalnij Szibériából üzent: Itt egy döglött kanca 15 perc alatt megfagyna

Alekszej Navalnij Fotó: Képernyőkép / Youtube
Alekszej Navalnij Fotó: Képernyőkép / Youtube
A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij ironikusan méltatta a fagyos körülményeket az északi sarkkör feletti börtönben.
Hirdetés
Ad image

A politikust nem sokkal karácsony előtt szállították el a börtönbe/ jégverembe. Már hét napot töltött magánzárkában a Polarnyi Volk (Sarki Farkas) büntetőtelepen.

Alekszej Navalnij a Telegramon osztotta meg, hogy kissé naiv volt, amikor azt hitte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök abbahagyja a sarkkörön túli magánzárkával való kínzását. Amikor kijött a karanténból, s új börtönbe szállították, azonnal hét napra magánzárkát kapott, mert „az elítélt Navalnij nem az előírásoknak megfelelően mutatkozott be, nem reagált a nevelőmunkára, és nem vonta le a megfelelő következtetéseket”. A szó szoros értelmében a saját bőrén érezte a következményeket. A rabok általában délután szoktak sétálni, amikor néhány fokkal melegebb van, míg az elkülönítésben lévők sétái reggel fél hétkor vannak egy pici udvaron.

„Soha nincs -32 foknál „melegebb”. De még ilyen hidegben is lehet több mint fél órát sétálni. Kevés olyan élénkítő dolog van, mint egy séta a Jamalban reggel fél hétkor” – mesélte az ellenzéki politikus a bejegyzésében.

Navalnij felidézte a Revenant című film egyik jelenetét, amelyben Leonardo DiCaprio egy döglött lovon melegedő telepest alakít. „Kétlem, hogy ez itt működne. Egy döglött ló 15 perc alatt megfagyna. Amire itt szükség van, az egy elefánt, egy forró, sült elefánt. Ha felvágnád egy frissen felolvasztott elefánt hasát, és belebemásznál, akkor felmelegedhetnél. De hol fogok forró sült elefántot kapni, ráadásul reggel fél hétkor? Meg kell fagynom” – tette hozzá jelképes mosollyal.

A Polarnyi Volk büntetőtelep, amely mintegy 60 kilométerrel az északi sarkkör felett található, Oroszország egyik legkeményebb börtönének számít. Az ott raboskodó rabok többsége súlyos bűncselekményekért lett elítélve – írja a blesk.cz.

Navalnij az X közösségi hálózaton biztosította támogatóit, hogy jól van, és megerősítette, hogy a hatóságok az északi sarkkörön kívüli büntetőtelepre, a Jamal-félszigeten található Charp faluba szállították.

Az ismert Kreml-kritikus, akit korábban megmérgeztek, három éve van rács mögött. Az orosz bíróságok több ítéletet is kiszabtak rá, többek között szélsőségességért. Navalnij minden vádat tagad. A Kreml ellenzői úgy vélik, hogy a moszkvai rezsim megpróbál megszabadulni a kellemetlen kritikustól. Navalnij eltűnését és ’távoli helyre költözését’ társai a közelgő orosz elnökválasztással magyarázzák -, amelyen Putyin az újraválasztását szeretné elérni.

Arról persze okosan nem nyilatkozott, hogyan tudta eljuttatni az üzenetét a nyilvánossághoz.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés