ACNEWS

Ne dőljön be a „romantikus” online csalóknak!

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az utóbbi időben több eset is előfordult, amikor a csalók a közösségi oldalon kezdeményeztek beszélgetést, majd kicsalták a sértett pénzét – írja a police.hu.

Hirdetés
Ad image

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az utóbbi időben több eset is előfordult, amikor a csalók a közösségi oldalon kezdeményeztek beszélgetést, majd kicsalták a sértett pénzét – írja a police.hu.

Az elkövetői módszerek hasonlóak: kiszemelik az egyedül élő, elvált, vagy épp özvegy áldozatot, bizalmába férkőznek, chat formájában beszélgetést kezdeményeznek. A személyes találkozást mellőzve, napokon, heteken vagy akár hónapokon keresztül építik a kapcsolatot.

Gyakran azt mondják, hogy külföldön élnek, vagy a feladataik külszolgálatra szólítják őket, amelynek részleteiről természetesen sejtelmesen hallgatnak. Ha egy pár napra megszakítják a beszélgetést, azt általában a munkakörükhöz kapcsolódó teendőikkel magyarázzák. Gyakorta fordul elő, hogy azt állítják, nemsokára Magyarországra költöznek – olykor a repülőjegyről még képet is küldenek – és a levelezgetést személyes találkozó, vagy akár összeköltözés, esetleg házasságkötés fogja követni, amelyre azonban már nem kerül sor.

Csupán egy név – amely épp úgy lehet magyar, mint külföldi – és egy profilkép. Ennyi mögé rejtőzik a csaló, aki mindent elkövet, hogy a másik félben a magáról felépített képet megerősítse. Gyakran fotókat is küld, amelyek beleillenek az általa felvázolt mesébe, azonban a személyes találkozást mindenképp elkerüli. 

Az egyik szokásos történet szerint a csaló vagyonos embernek tünteti fel magát. Bizalma jeléül megtakarított pénzét, vagy egy értékes csomagot kíván eljuttatni futárral a kiszemelthez. Megadja az ál-futárszolgálat e-mail címét, illetve megszerzi az áldozatét. A szállítmány költségeit rendszerint már a sértett fizeti, aki hamarosan kapja az újabb értesítést arról, hogy a csomagot feltartóztatták a vámon, és további pénzre, újabb utalásra van szükség, hogy a hatóságok eltekintsenek annak átvizsgálásától, lefoglalásától. Annak érdekében, hogy kicsikarják a kért összeget, felhívják a figyelmét, hogy a csomagokon az ő neve, lakcíme van feltüntetve, és az illegális küldemény miatt a hatóságok vele szemben fognak eljárni, így akár börtönbe is kerülhet.

Egy másik módszer szerint, a csaló a már kialakított bizalmi helyzetben az áldozat együttérzésére, vagy épp segítőkészségére igyekszik alapozni. Az ismeretlen ismerős azt állítja, hogy kórházba került és az egészségügyi kezelésére, gyógyszerre, élelmiszerre vagy épp a hazautazásához kellene anyagi segítség. Ígéretet tesz, hogy a későbbiekben megadja a kölcsönt, de ez elmarad – számol be a police.hu, ahol további tanácsok is olvashatóak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés