Különösen fennáll a veszélye, ha az étel nem a kellő alapossággal és a megfelelő higiéniai körülmények között készült el. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) Facebook-posztja alapján a Házipatika összegyűjtötte azokat a tudnivalókat, amelyeket érdemes figyelembe venni az ételmérgezés és az azzal járó kellemetlen tünetek elkerülése érdekében.
A szakértők szerint az alábbi szempontokat a legfontosabb figyelembe venni:
-Az üzlet/eladóhely legyen tiszta, területe pedig legyen rendezett!
-Fontos, hogy a vendéglátóegység ne legyen tele felesleges tárgyakkal, lomokkal, valamint ne legyenek körülötte legyek, egyéb rovarok vagy háziállatok!
-A kiszolgáló viseljen tiszta munkaruhát, haját pedig fedje le vagy kösse szorosan hátra!
-A büfés keze mindig legyen tiszta. A személyzet ne viseljen gyűrűt, körömlakkot vagy műkörmöt (ezek ugyanis elfedhetik a szennyeződéseket, illetve beragadhat alájuk a kosz és az ételmaradék).
-A dolgozó nem dohányozhat munka közben és nem nyúlhat kézzel az ételhez! Fontos továbbá, hogy legyen kézmosási lehetősége, és ezzel rendszeresen éljen is!
-Az eladóhelyen az ételeket a szennyeződéstől védve, lefedve és a megfelelő hőfokon kell tárolni! A felszolgált meleg étel valóban legyen forró, a hűtendő étel pedig jéghideg!
-Minden tányérnak, pohárnak és evőeszköznek kifogástalanul tisztának kell lennie!
-A büfében és környékén hulladékgyűjtőt is ki kell helyezni, amelyet rendszeresen üríteni kell.
-Kiszolgáláskor ügyelni kell továbbá arra is, hogy a pénzt és az ételt külön kezeljék! A pénzről ugyanis rengeteg szennyeződés és kórokozó kerülhet át az eladó kezére.
A Nébih továbbá felhívta a figyelmet arra is, hogy a fogyasztók a megfelelő vendéglátóhely kiválasztásán túl is sokat tehetnek azért, hogy elkerüljék az ételmérgezést. Étkezés előtt például mindig kezet kell mosni, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor jó megoldás lehet a kézfertőtlenítő kendő vagy spray használata is. A szakértők kiemelték, hogy amennyiben az adott étel gyanúsan romlott vagy szokatlan ízű, akkor azt semmiképp nem szabad megenni.