ACNEWS

Ne egyél ott, ahol hosszú műkörme van a büfésnek

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Az ételmérgezés bármikor előfordulhat, de nyáron, a meleg idő beköszöntével nagyobb eséllyel fenyegeti a gyanútlan fogyasztókat.
Hirdetés
Ad image

Különösen fennáll a veszélye, ha az étel nem a kellő alapossággal és a megfelelő higiéniai körülmények között készült el. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) Facebook-posztja alapján a Házipatika összegyűjtötte azokat a tudnivalókat, amelyeket érdemes figyelembe venni az ételmérgezés és az azzal járó kellemetlen tünetek elkerülése érdekében.

A szakértők szerint az alábbi szempontokat a legfontosabb figyelembe venni:

-Az üzlet/eladóhely legyen tiszta, területe pedig legyen rendezett!

-Fontos, hogy a vendéglátóegység ne legyen tele felesleges tárgyakkal, lomokkal, valamint ne legyenek körülötte legyek, egyéb rovarok vagy háziállatok!

-A kiszolgáló viseljen tiszta munkaruhát, haját pedig fedje le vagy kösse szorosan hátra!

-A büfés keze mindig legyen tiszta. A személyzet ne viseljen gyűrűt, körömlakkot vagy műkörmöt (ezek ugyanis elfedhetik a szennyeződéseket, illetve beragadhat alájuk a kosz és az ételmaradék).

-A dolgozó nem dohányozhat munka közben és nem nyúlhat kézzel az ételhez! Fontos továbbá, hogy legyen kézmosási lehetősége, és ezzel rendszeresen éljen is!

-Az eladóhelyen az ételeket a szennyeződéstől védve, lefedve és a megfelelő hőfokon kell  tárolni! A felszolgált meleg étel valóban legyen forró, a hűtendő étel pedig jéghideg!

-Minden tányérnak, pohárnak és evőeszköznek kifogástalanul tisztának kell lennie!

-A büfében és környékén hulladékgyűjtőt is ki kell helyezni, amelyet rendszeresen üríteni kell.

-Kiszolgáláskor ügyelni kell továbbá arra is, hogy a pénzt és az ételt külön kezeljék! A pénzről ugyanis rengeteg szennyeződés és kórokozó kerülhet át az eladó kezére.

A Nébih továbbá felhívta a figyelmet arra is, hogy a fogyasztók a megfelelő vendéglátóhely kiválasztásán túl is sokat tehetnek azért, hogy elkerüljék az ételmérgezést. Étkezés előtt például mindig kezet kell mosni, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor jó megoldás lehet a kézfertőtlenítő kendő vagy spray használata is. A szakértők kiemelték, hogy amennyiben az adott étel gyanúsan romlott vagy szokatlan ízű, akkor azt semmiképp nem szabad megenni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés