ACNEWS

Így fizet a biztosító az árvíz után

fotó: illusztráció / pixabay
fotó: illusztráció / pixabay
Az árvíz miatt több lesz a kárbejelentés a megszokottnál. Nagyon nem mindegy azonban, hogy mire szól a megállapodás.
Hirdetés
Ad image

Az elöntött ingatlanokban keletkező kárt a lakásbiztosítás alapján megtérítik a biztosítók, de belvíz ellen egyáltalán nincs biztosítás.

Az sem mindegy, hogy mikor kötötték meg a biztosítást. A korábban megkötött szerződés csak akkor érvényes, ha a kárbejelentés előtt azt már legalább két héttel korábban bejegyezték.

Az árvízkárok kártérítési összegének pontos megállapításához érdemes fotókkal részletesen dokumentálni a kárt. Ezután a legrövidebb időn belül meg kell kezdeni a kármentést, a víz alá került tárgyak kimenekítését. Érdemes azt is megörökíteni, hogy például a pincében, az udvaron vagy a ház helyiségeiben hol állt a víz.

Sokan keveslik a kártérítési összeget, ami messze elmaradhat egy tönkrement tévé, hűtő vagy bútor új árától. Erre a régen kötött és soha nem frissített, vagyis a szerződéskötés óta újonnan vásárolt ingóságokhoz nem igazított biztosítás az oka. A kártérítési összeget ugyanis a szerződésbe foglalt vagyonérték alapján kalkulálják. Ha az elmarad a mai áraktól, akkor a kártérítési összeg is csalódás lesz- írja portfolio.hu

Az árvízben megsérült autók után csak csak akkor fizeti ki a károkat a biztosító, ha teljeskörű cascoval rendelkezik a tulajdonos.

A víz által okozott kár megtérítése ugyanis a kgfb (kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás) után nem jár. Ezért fontos, hogy az áradó folyók mellett élők az első riasztásra helyezzék biztonságba a járművüket. Aki ártéren hagyja a járművét, arra nem fognak kártérítést fizetni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés