ACNEWS

2024. September 28.   |   Vencel napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Négy szűrővizsgálatot tettek kötelezővé itthon

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A méhnyakszűrést, az emlőszűrést, a vastagbél- és végbélszűrést is kötelezően el kell majd végezni az egészségbiztosítási módosítások miatt.
Hirdetés
Ad image

A kormány által bevezetett törvénycsomag több egészségügyi változtatást is eszközöl. Ilyen az arcfelismerő beléptetőrendszer bevezetése és annak biztosítása, hogy a kórházakban hagyott újszülötteket – ha az édesanya hat hét után sem jelentkezik érte – minél hamarabb örökbe fogadhassák. A kihirdetett törvény egészségbiztosítási jogszabályokat is módosít. Ennek értelmében az egészségbiztosítás keretében igénybe vehető szűrővizsgálatok 2023. június 13-tól már a vastag- és végbélszűréssel is kiegészül.

De kötelezővé válik 25 és 65 év között a háromévenként méhnyakszűrés. 45 és 65 év között kétévenként az emlő lágyrész röntgenvizsgálatán alapuló emlőszűrés. Illetve 50 és 70 év közötti életkorban, kétévenként, népegészségügyi céllal vastag- és végbélszűrés.

A változtatás célja, hogy a súlyos betegségeket időben felismerhessék, hiszen a korai diagnózis jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit és csökkenti a kezelés költségeit – írja az EconomX.

2025. január 1-jén lép hatályba az új szabály, amely előírja, hogy a fenti szűrővizsgálatok meghatározott évenkénti elvégzése kötelezők. Amennyiben a kötelezettségének a kötelezett vagy a törvényes képviselő nem tesz eleget, az egészségügyi államigazgatási szerv a szűrővizsgálatot határozattal rendeli el, ami azonnal végrehajthatóvá nyilvánítható.

Az új törvénycsomagban benne van a Batthyány-Strattmann László Alapítvány is, amelynek célja, hogy a Magyarországon szakmailag elfogadott, de társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árához méltányosságból a biztosított kérelmére támogatást nyújtson.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés