ACNEWS

Nehezen találnak vendéglátóst a balatoni éttermek

A szezonális munkára egyébként sem egyszerű jó munkaerőt találni, most viszont még a szokásosnál is nehezebb, hiszen amióta újranyitott hazánk, országszerte munkaerőt keresnek, és úgy tűnik, sokkal nagyobb a kereslet, mint ahányan vissza akarnak térni a vendéglátásba.

Hirdetés
Ad image

A szezonális munkára egyébként sem egyszerű jó munkaerőt találni, most viszont még a szokásosnál is nehezebb, hiszen amióta újranyitott hazánk, országszerte munkaerőt keresnek, és úgy tűnik, sokkal nagyobb a kereslet, mint ahányan vissza akarnak térni a vendéglátásba.

Nincsenek könnyű helyzetben az étterem-tulajdonosok, akik a karantén óta arra várnak, hogy végre megnyissák helyeiket, a probléma csak az, hogy nagyon nehéz felszolgálót, szakácsot, mixert találni, és ez különösen igaz a Balaton közeli vendéglátóegységekre. A 24.hu az okokat kereste a jelenség mögött, természetesen egyik sem meglepő.

Fotó: Pixabay

Az biztos, hogy sok vendéglátásban dolgozó megunva a bizonytalanságot végleg otthagyta a szektort, és más területen próbálta ki magát, hogy ne maradjon munka nélkül, és így anyagi létbizonytalanságban. Az is elmondható, hogy a balatoni idénymunkára sosem volt könnyű munkaerőt találni.

Ahogy arról Dobai András, a balatonfüredi Kredenc pizzéria tulajdonosa az internetes portálnak beszámolt, szokás szerint a nulláról kell a csapatot felépíteniük, csakhogy ezúttal az ország minden szegletében vadásznak a munkaerőre. Ennek az az oka, hogy egyszerre nyitottak, nyitnak meg szerte az országban a szállások, éttermek, büfék. A pizzéria vezetője azt is elmondta, hogy mindenki tudta a szakmában, hogy az elvándorolt dolgozók 60 százaléka nem akar majd visszajönni vendéglátózni, ami szerinte érthető is, hiszen a heti ötnapos, nyolcórás munkarend elviselhetőbb, mint a vendéglátásban tapasztalható folytonos hétvégézés és éjszakai munka.

Fotó: Pixabay

A munkaerő keresés természetesen nagyban függ a hely renoméjától is, van ahol már most 20-30 százalékos a túljelentkezés, erről számolt be Csapody Balázs, a nagy presztízsű balatonszemesi Kistücsök étterem vezetője, aki azon szerencsések közé tartozik, akinek sikerült az összes dolgozót megtartania a novemberi leállás óta. Ez részben úgy jött össze, hogy az ősztől súlyosbodott járvány idejére elviteles kiszolgálásra álltak át, és csak januárban és februárban zártak be teljesen, átmenetileg.

Fotó: Pixabay

A helyre egyébként nyárra plusz tíz főt terveztek felvenni, és már márciustól elkezdtek jelentkezni hozzájuk a leendő munkavállalók, sőt – nyilván nem függetlenül az étterem hírnevétől – 20-30 százalékos túljelentkezést is tapasztalt a tulajdonos, aki szerint nem olyan nagy a szakmát elhagyók száma, sőt tapasztalatai szerint olyanok szállingóznak most vissza a vendéglátóiparba, akik tavaly novemberben-decemberben elmentek más szektorokba, „majd rájöttek, hogy nem fenékig tejfel az sem, ami máshol vár rájuk.” Csapody azt is elmondta, hogy volt olyan jelentkezőjük, aki a kereskedelemben talált munkát, de azt mondta, hiányzik neki a vendég.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés