ACNEWS

Nem akarod tudni, hogyan szexelnek az alpakák – annyira különös

Alpakák / Fotó: Shutterstock
Alpakák / Fotó: Shutterstock
Az alpakaszex egyedülálló, még sosem láttak hasonlót más emlősöknél. A párzás során a pénisz egyenesen a méhbe hatol.
Hirdetés
Ad image

Az alpakáknak furcsa szexuális életük van: ők az egyetlen olyan emlős, amelyről tudjuk, hogy a pénisz közvetlenül a méhbe hatolva helyezi el a spermiumot. Ez egy olyan szaporodási stratégia, amelyet eddig egyetlen más emlősnél sem igazoltak. Az új kutatások szerint ez a mód növeli a teherbeesés esélyét.

Az alpakákról már régóta gyanították, hogy így párosodnak, ami egyedülállóvá tenné őket az emlősök között, de eddig csak közvetett bizonyítékok voltak erre.

A párzás az állatvilágban elég furcsa és gyakran nehéz, ami azt jelenti, hogy a különböző fajok számos stratégiát alkalmaznak a siker maximalizálására.  Az alpakák viszont egyedülállóak abban a tekintetben, hogy náluk méhen belüli megtermékenyítés és méhen belüli pénisz intromisszió is létezik – ami azt jelenti, hogy a pénisz magába a méhbe kerül, ahol közvetlenül lerakja a spermiumot.

A kutatók 10 nőstény alpaka szaporodási rendszerét vizsgálták meg, 24 órával a párzás után. „Feltűnő vérzést” találtak a szaporodási csatornák mentén, beleértve a szűzhártyát, a méhnyakat és a méhszarvak hegyét, ami nem volt jelen azoknál az alpakáknál, amelyek nem párosodtak.

Ezt bizonyítéknak tekintették arra, hogy a hím alpakák péniszüket a nőstények teljes szaporodási traktusán keresztülnyomták, egészen a méhszarvak csúcsáig hatolva, és ezzel horzsolásokat okoztak, valamint hajszálereket sértettek el.

A következtetéseket alátámasztja az alpaka szokatlan péniszformája: a hímeknek hosszú, vékony nemiszervük van, kemény porcos csúccsal, ami valószínűleg felelős a csapat által dokumentált sérülésekért – írja az IFLScience.

 „Az alpakák sajátos párzási módja javíthatja a sikeres megtermékenyítés és a vemhesség esélyét” – vonta le a csapat a következtetést. Hozzátették, a belső sebek által okozott gyulladás segítheti a megtermékenyített petesejt beágyazódását a méh falába, vagy segíthet a peteérés kiváltásában.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

18+

Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves?

Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!