ACNEWS

2024. September 22.   |   Móric napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Nem lesz több orosz gyémánt Európában

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A 12. szankciócsomag a gyémántkereskedelmet célozná. Washington már meglépte, de az EU még nem.
Hirdetés
Ad image

Az Európai Bizottság új szankciókat javasolt Oroszországgal szemben. Az ukrajnai háború miatt az orosz gyémántok betiltását és más intézkedések, például az olajárplafon szigorítását.

Oroszország ukrajnai teljes körű inváziójának kezdete óta Brüsszel 11 szankciócsomagot fogadott el Moszkva ellen – az energiától a banki tevékenységig mindenre kiterjedően -, hogy kiürítse Putyin haditőkéjét.

A mostani javaslat középpontjában – amelyet az uniós országoknak még alá kell írniuk – az orosz gyémántokra vonatkozó tilalom áll. Washington már betiltotta az orosz gyémántokat, de az EU még nem – nagyrészt Belgiumnak az antwerpeni gyémántkereskedelem védelmére tett erőfeszítései miatt. Belgium most az Európai Bizottsággal és a G7-ekkel együttműködve olyan tilalom bevezetésén dolgozik, amely a szankciók kijátszását is célozza. A tilalom 2024 januárjától lenne alkalmazandó, de az orosz feldolgozású gyémántokra vonatkozó közvetett behozatali tilalmat fokozatosan vezetnék be az EU-n kívüli országokban, mivel a G7-ek szintjén még több technikai munkát kell elvégezni a nyomonkövethetőségi mechanizmus létrehozásához.

A javaslattervezetek szigorúbb jelentéstételi követelményeket is bevezetnének, amelyek célja, hogy megakadályozzák, hogy a vásárolt orosz olajat hamisított bizonylatokkal adják el. Tavaly decemberben lépett hatályba a G7+ által előírt 60 dolláros hordónkénti árplafon, de a moszkvai nyersolajjal egyre gyakrabban jóval e szint felett – 80 dollárhoz közelebb – kereskednek, ami milliárdos nyereséget jelent a Kreml számára.

Két uniós diplomata szerint az orosz nyersvas, réz, alumíniumhuzalok és -fóliák uniós behozatala mellett a javaslat új korlátozásokat tartalmaz az orosz cseppfolyósított propánra (LPG) vonatkozóan is – írja a Politico.

Az uniós nagykövetek pénteken tárgyalnak először a csomagról. Egyelőre nem világos, hogy mikor adnak zöld utat, de valószínűleg az Európai Tanács december közepi ülése előtt vagy legkésőbb az év végéig megtörténhet.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés