ACNEWS

Németh Lajos: Isten őrizz, hogy elszakadjak…

Lapunknak a Meteorológia Világnap jelentőségéről nyilatkozott.

Hirdetés
Ad image

Lapunknak a Meteorológia Világnap jelentőségéről nyilatkozott.

Világszerte március 23-án ünneplik a Meteorológia világnapját – idén ez a nap a WMO, vagyis a Meteorológiai Világszervezet 150. évfordulóval esik egybe.

A jeles nap alkalmából megkerestük hazánk kedvenc meteorológusát, aki elárulta, a szakmájában nem egy puszta szimbolikus napnak számít a mai.

„WMO koordinálja a meteorológiai szolgálatok működését, és a tagországok között jelentős információkat oszt meg. Ezen napon, minden évben, kiemelnek egy fontos szakmai témát” – mondta az AcNewsnak a legendás időjós.

Idén „Az időjárás, éghajlat és víz generációkon átívelő története és jövője” témakör fontosságát hangsúlyozzák.

A Meteorológia Világnapját 1960 óta ünnepelik – amit a WMO megalakulásának 10. évfordulója iránti tiszteletből kiáltottak ki.

Németh Lajostól azonban megtudtuk, a dátumválasztás egy igen fontos meteorológiai jelenséghez is kapcsolódik.

„Ehhez a naphoz kötődik a tavaszi napéjegyenlőség kezdete, előtte pedig, március 22-én a víz világnapját ünnepeljük, a két nap szorosan összekapcsolódik” – magyarázta lapunknak Németh Lajos, aki közel fél évszázadon keresztül tájékoztatott minket a várható időjárásról.

Habár hivatalosan hat éve nyugdíjba vonult, olykor még vissza-visszatér a képernyőre.

„A TV2 Mokka műsorban havonta 4-5 alkalommal, fontos témák esetében élőben szoktam tájékoztatni, főként szélsőséges időjárásról” – mondta, majd megelőzött a kérdésünkkel, és így fogalmazott a teljes visszavonulásáról:

„Isten őrizzen, hogy elszakadjak ettől a dologtól” – nevetett a meteorológus.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés