ACNEWS

Németh Lajos nagyokat nevet az őszi időjárás előrejelzéseken

Németh Lajos Fotó: OzoneTV / Youtube képernyőkép
Németh Lajos Fotó: OzoneTV / Youtube képernyőkép
Sok helyen lehet már olvasni, hogy milyen ősz elébe nézünk. De az ország meteorológusa most elárulta, mi a helyzet igazából.
Hirdetés
Ad image

Bizonyára már sokan hallottak az El Niño és a La Niña jelenségekről, amelyek időszakosan fellépő időjárási anomáliák. Több helyen is azt írják, hogy most éppen az El Niño következik. A jelenség alatt a Csendes-óceán egyenlítő-környéki tengervíz-mozgását és az ebből következő időjárási helyzetet értjük. Ilyenkor a tengervíz keleti irányba mozog, így Amerikába nagy mennyiségű hőt szállítva párás, csapadékos időt okoz, míg Ausztráliában szárazabb és hűvösebb időszak köszönt be.

Európai viszonylatban ez azt jelenti, hogy idén sem nagyon kell számítani hóra, az őszt pedig nedves hőhullámok jellemzik majd – írták több helyen.

Az utóbbi évek legforróbb nyara után persze sokan gondolkoznak azon, hogy mit várhatunk még ettől az évtől. Nem véletlenek a találgatások. Az AcNews, most megkereste Németh Lajost, az ország meteorológusát, aki nagyot nevetett a megjelent híreken. Mint mondja, maximum 10 napra előre lehet megmondani, hogy nagyjából milyen lesz az idő.

„Én is látom ezeket a cikkeket. Mindig elolvasom a címét, bevezető szövegét, aztán mosolyogva inkább átlapozok a sport rovatra” – kezdte lapunknak a szakember, aki hosszú éveken át köszönt vissza minden este a tévéből a nézőknek, és elmondta, hogy a következő pár napban mire is lehet számítani.

„Jó lenne, ha tényleg meg lehetne mondani, hogy milyen lesz a következő évszak. Legalább tudnánk mennyi tüzelőt kell begyűjteni (nevet). A nedves hőhullámok olyanok, mint a dunsztos mosókonyhák mikroklímája. Nagy a pára, enyhe a levegő. Felhős lesz az ég, esni fog az eső… Szóval ősszel, őszi időjárás lesz. Nem érdemes ezekkel az évszakos, vagy éves előrejelzésekkel foglalkozni. Az időjárás változik és teszi a dolgát. El lehet készíteni ezeket a hosszú távú jóslatokat. Abban sincs semmi rossz, ha elolvassuk őket. De ne ezek alapján tervezzünk, és hozzuk meg a döntéseinket.” – fejtette ki az AcNewsnak Németh Lajos.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés