ACNEWS

Németh Lajos szívesen menne tornádót kergetni

Unsplash
Unsplash
A legutóbbi forgószelet Kaposvár határában észlelték a viharvadászok, ami mindössze pár percig mutatta meg magát.
Hirdetés
Ad image

Idén már a nyolcadik forgószelet észlelték Magyarországon. Legutóbb kedden este, amikor a somogyi fővárostól északra elhaladó szupercellát kísérő tornádó nyúlt le a felhőkből. A leglátványosabb felvételt Pál Krisztina készítette róla és juttatta el az időkép.hu oldalára.

„Magam is láttam a kaposvári fotót. Bár a szakemberek nem találták pusztító nyomait, a kép alapján azt gondolom, ez egy izmos felhőtölcsér volt. Ami, ha talajt fog, ott kő kövön nem marad” – nyilatkozta az AcNews-nak Németh Lajos meteorológus.

Mint mondta, az idei nyár különösen aktívnak bizonyul a szélsőséges légköri jelenségeket illetően. A legendás meteorológus ötven éve az egyetemen még azt olvasta a tankönyvben, hogy Magyarországon nagyon ritka a tornádó. Évente legfeljebb 3-4 alkalommal fordul elő. Aztán a mobiltelefonoknak köszönhetően egyre többen lefotózzák, ha valahol felbukkan.

„Üzenem a hazai viharvadászoknak, hogy biztonságos távolságból tiszteljék ezt a rendkívül veszélyes légköri jelenséget. Ugyanis ezekben a légköri jelenségekben nagyon kis területen óriási energia halmozódik fel. De ha nem lennék fotelben ülő, nyugdíjas meteorológus, én is szívesen mennék velük tornádót kergetni.”

Németh Lajos jól emlékszik még arra a több mint 20 évvel ezelőtti somogyi tornádóra, amikor a forgószél felkapott egy búzaföldön álló kombájnt, és áthajította a domb túlsó lábához..

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés