ACNEWS

Németh Zsolt: Fontos hogy a csatlakozandó országok is részt vegyenek az Európa jövőjéről szóló gondolkozásban

Fontos, hogy az uniós bővítésre váró országok is részt vegyenek az Európa jövőjéről szóló gondolkozási folyamatban, nem szabad elfelejteni, hogy az Európa nem azonos az Európai Unióval - jelentette ki az MTI-nek adott nyilatkozatában hétfőn Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke Strasbourgban az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének egyhetes ülése hétfői munkanapjának keretében.

Hirdetés
Ad image

Fontos, hogy az uniós bővítésre váró országok is részt vegyenek az Európa jövőjéről szóló gondolkozási folyamatban, nem szabad elfelejteni, hogy az Európa nem azonos az Európai Unióval – jelentette ki az MTI-nek adott nyilatkozatában hétfőn Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke Strasbourgban az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének egyhetes ülése hétfői munkanapjának keretében.

Mint mondta, a 47 tagállamot számláló ET május 21-én kezdődött féléves magyar elnöksége egybeesik a múlt hétvégén indult, Európa jövőjéről szóló konferenciasorozattal, amelyre a magyar diplomácia nyomásgyakorlása révén meghívták az uniós csatlakozásra váró országok képviselőit is. „Az Európa Tanács tagállamait nem lehet kizárni az Európa jövőjéről szóló tervekből és meg kell találni a módját, hogy ezek a tagországok is részt vegyenek a folyamatban” – tette hozzá.

Németh Zsolt beszédében kitért a fehéroroszországi helyzetre: hangsúlyozta, hogy a Ryanair járatának májusban történt földre kényszerítését egyhangúan el kell ítélni, mivel „elképzelhetetlen módon hágta át az európai normákat a fehérorosz hatóságok cselekedete.” Hozzátette továbbá, hogy elfogadhatalan a fehérorosz politikai bebörtönzöttekre irányuló nyomásgyakorlás.

Hangsúlyozta, hogy aggasztó mértékben nő a nyomás a Fehéroroszországban élő lengyel kisebbségeken, akiknek érdekében Magyarország határozottan fellép, továbbá reményét fejezte ki, hogy olyan párbeszéd fog elindulni a fehérorosz hatalom és a politikai élet szereplői – többek között a nemzeti kisebbségek – között, amelynek eredményeként megoldás születhet erre az elhúzódó politikai válságra.

A képviselő arról is beszélt, hogy a Parlamenti Közgyűlés azért is fontos, mert ez a legjobb alkalom arra, hogy Magyarország be tudja mutatni elnöksége munkaprogramjának prioritásait. Mint mondta, a magyar elnökség legfontosabb feladatai többek között a nemzetek kulturális, jogi és történelmi hagyományai tiszteletben tartásának erősítésére, a nemzeti kisebbségek védelmére, a családvédelemre, a vallások közötti párbeszéd előmozdítására, a mesterséges intelligencia okozta kihívásokra adható válaszokra, illetve a kiberbűnözés kezelésére, valamint a környezetvédelem kérdéseire irányulnak.

” Nagy érdeklődés övezi a magyar prioritásokat, és a magyar elnökség támogatottsága a közgyűlés szintjén érzékelhető” – tette hozzá a politikus. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés