ACNEWS

Németül se tudnak! Menekülnek a tanárok Bécsből

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Annyira kétségbeesettek a tanárok Bécsben, amiatt, hogy a diákok nem tudnak németül, hogy inkább máshova költöznek, ahol tudnak tanítani.
Hirdetés
Ad image

Az osztrák statisztikai hivatal elemzése szerint a bécsi iskolák tíz tanulója közül hét nem beszél németül a mindennapi életben. A bécsi általános iskolákban minden második gyermek nem beszél németül a mindennapi életben vagy a családi környezetben. Ez egyrészt a tanulók, másrészt a szülők és a tanárok számára is problémákat okoz.

„A bécsi általános iskolai tanárok egyre inkább olyan szakmai környezetet keresnek, ahol a német nyelv az iskolai anyanyelv. Sokan például más tartományba költöznek. Sokan rájönnek, hogy már semmit sem tudnak elérni, és csalódottan hagyják ott a szakmát” – számolt be Thomas Krebs, a bécsi állami általános iskolai tanárok központi bizottságának elnöke.

A tanulók német nyelvtudásának hiánya miatt a jövőbeni lehetőségek csökkennek, mind azok számára, akik tudnak németül, mind azok számára, akik nem tudnak.

„A felelős politikusok elmulasztottak intézkedéseket hozni annak érdekében, hogy minden gyermek már a bécsi iskolába lépés előtt jól beszéljen németül. Ennek következtében olyan helyzet alakult ki, hogy a tanárokat a nyelvtudás hiánya miatt már nem értik meg a diákok” – állítja a pedagógusok képviselője.

Azok a szülők, akiknek fontos a német mint anyanyelv és anyagilag megengedhetik maguknak, a magániskolákba menekülnek, ismeri el Krebs. Akiknek még több pénzük van, már azt fontolgatják, hogy elköltöznek Bécsből – írja a heute.at.

„Azzal, hogy Bécs egyes általános iskolai területein elhagyjuk a német nyelvet, mint anyanyelvet, azt kockáztatjuk, hogy a szülőknek ismét sok pénzt kell majd költeniük arra, hogy gyermekük megfelelő iskolai pályára léphessen” – mondja Krebs. Azt kéri, hogy minden bécsi tanköteles diák már az iskolakezdés előtt beszéljen németül, hogy a tanároknak ismét vonzó munkát kínáljanak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés