ACNEWS

Nepáli katonákat küldtek a Mount Everestre

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A nepáli katonáknak emberi maradványokat kell lehozniuk a völgybe a világ legmagasabb hegyéről. Most újabb bevetésre került sor.
Hirdetés
Ad image

A nepáli katonák a legutóbbi „takarítási művelet” során négy holttestet és egy csontvázat hoztak le a Mount Everestről és a szomszédos Lhotse és Nuptse csúcsokról. A segítők április óta tizenegy tonna szemetet is összegyűjtöttek – közölte a hadsereg.

A 8849 méteres Mount Everest a világ legmagasabb hegye. Szomorú hírnevet szerzett magának azzal, hogy a világ legmagasabb szemétlerakója is egyben. Több tonna törött sátor és ruházat, élelmiszercsomagolás, tűzhely, üres vizes palack, sörösdoboz és oxigénpalack hever ott, amit kalandorok ezrei hagytak hátra évtizedek óta. Rengeteg hulladék található itt – és több tucat holttest, amelyek közül néhányat a hegymászók még útjelzőként is használnak.

Amikor az emberek meghalnak a hegyen, gyakran hátrahagyják őket. Ez azért van, mert egy megfagyott holttest visszaszállítása nehéz és költséges. A legtöbb esetben egy hat-tíz tapasztalt serpából álló, oxigénpalackokkal felszerelt csapatot vetnek be, és végül egy helikopter szállítja le a holttestet a hegyről. Néhány család azonban ott is hagyja elhunyt szeretteit, mert annyira szerették a hegyet – írja a blick.ch.

A nepáli hadsereg 2019 óta rendszeresen végez takarítási műveleteket a Himalájában. Saját információik szerint eddig közel 120 tonna szemetet gyűjtöttek össze különböző hegyekről, valamint már 14 holttestet és sokkal több csontvázat. Bizonyos jutalmak is járnak azoknak, akik szemetet hoznak le a hegyről. A serpa hegyi vezetők például 130 dollárt kapnak egy üres oxigénpalackért. Ezt aztán újra felhasználhatják. Manapság az expedíciókat szervező cégeknek 4000 dollár kauciót kell kérniük a turistáktól, amelyet visszatartanak, ha rajtakapják őket, hogy szemetet hagynak a hegyen.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés