ACNEWS

Nigéria is érdeklődik a magyar vetőmagok iránt

Együttműködési megállapodást kötött a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Maize Association of Nigeria (Nigériai Kukorica Szövetség); a kezdeményezés célja a kölcsönös információátadáson túl az, hogy hosszabb távon megteremtsék a magyar hibridekre alapozott nigériai vetőmagtermelés lehetőségeit - közölte a vetőmagszövetség az MTI-vel csütörtökön.

    

Hirdetés
Ad image

Együttműködési megállapodást kötött a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Maize Association of Nigeria (Nigériai Kukorica Szövetség); a kezdeményezés célja a kölcsönös információátadáson túl az, hogy hosszabb távon megteremtsék a magyar hibridekre alapozott nigériai vetőmagtermelés lehetőségeit – közölte a vetőmagszövetség az MTI-vel csütörtökön.

    

A közlemény szerint Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke hangsúlyozta, hogy Afrika fontos lehetőségeket nyithat meg az ágazat számára. Az elmúlt években több program indult a kontinensen magyar cégek közreműködésével. Hozzátette: Nigéria Afrika mezőgazdaságának egyik motorja, ahol a kukorica alapélelmiszer, így termelése rendkívül fontos a 200 millió lakosú ország számára.
Nigéria az elmúlt ötven évben megtízszerezte kukoricatermelését, ami ma körülbelül 10 millió tonna. A kukorica után a zöldségfélék és a cirok a legjelentősebb termények. A közép-afrikai ország gazdaságának egyik legfontosabb ága a mezőgazdaság, amely a foglalkoztatás mintegy 35 százalékát biztosítja.
A közleményben kitérnek arra, hogy Afrikában évente mintegy 75 millió tonna kukoricát termesztenek, ám a termésátlag csak 2 tonna körül van hektáronként, szemben a magyar 8 tonnával.
Magyarországon évente közel százharmincezer hektár területen több mint ezer vállalkozás és intézmény foglalkozik vetőmagnemesítéssel és -előállítással. Az exportorientált ágazatban évente mintegy 190 milliárd forint értékű vetőmagot állítanak elő, és folyamatosan keresik a változó klímának, stresszhelyzeteknek ellenálló fajtákat. Kutatásfejlesztési területen csaknem 650 szakember tevékenykedik a szektorban.
A Vetőmag Szövetség és a Nigériai Kukorica Szövetség közötti együttműködési megállapodás szerint a felek segítik egymást az ágazattal kapcsolatos információk cseréjében, támogatják a tagok közös kutatási munkáit, informálják egymást az infrastrukturális fejlesztésekről és találkozókat is szerveznek. Emellett segítik magyar és nigériai partnerek együttműködését, hogy kidolgozzák a magyar hibridekre alapozott nigériai vetőmagtermesztéssel kapcsolatos középtávú technológiai, kutatási és oktatási feladatokat.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés