ACNEWS

Nincs értelme Dél-Spanyolországban nyaralni

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Nem csak a tikkasztó hőség a legnagyobb probléma a régióban.
Hirdetés
Ad image

Dél-Spanyolországban hónapok óta nem esett az eső. Córdobától északra nemrégiben kiszáradt egy víztározó. A környező tavak és tavi strandok, lagúnák is csont szárazak. Nincs értelme a kirándulásnak, hétvégi nyaralásnak sem a környéken.

Ráadásul egyre nehezebb alternatívát találni az ivóvízellátásra. Egy közeli tó a mezőgazdaságból származó trágya lerakása miatt szennyezetté vált.

A régió lakosságát ezért arra figyelmeztetik, hogy ne fogyasszanak csapvizet. Ehelyett inkább a tartálykocsival szállított vizet kell igénybe venniük.

„Fogalmam sem volt róla, hogy mennyi vízre van szükség otthon. Egészen addig, amíg nem kellett palackokat töltenünk és vizet vennünk. Ez rengeteg víz” – idézi a Kroenen Zeitung az egyik lakost.

Spanyolország déli részén hónapok óta nem esik az eső, szárazság van. Áprilisban a dél-európai országban mintegy 100 mérőállomáson jelentettek rekordhőmérsékletet. A legmagasabb értéket, 38,8 fokot Córdobában mérték április 27-én. Ez 4,8 fokkal haladta meg a korábbi áprilisi rekordot.

Az éghajlatváltozás miatt az előző hónap végén Spanyolországban, Portugáliában, Marokkóban és Algériában „legalább százszorosan valószínűbbé vált” a 40 fok körüli rekordhőmérséklet – áll a World Weather Attribution (WWA) nemzetközi kutatóhálózat pénteken közzétett jelentésében.

Következmények a vendéglátásra nézve

Az éghajlatváltozás nélkül ilyen hőség „szinte lehetetlen” lenne. A szélsőséges hőmérsékletek a régióban gyorsabban emelkednének, mint ahogy azt az éghajlati modellek előre jelezték. Spanyolországban márciusban már 30 fok feletti hőmérsékleteket mértek.

A jelenlegi dél-spanyolországi aszály súlyos következményekkel jár a tiszta víztől függő éttermekre és pékségekre nézve. Emiatt csak korlátozottan tudják végezni a munkájukat. Ez is kihat majd a turizmusra.

„Egyszerűen el kell fogadnunk és meg kell birkóznunk vele” – mondja az Euronewsnak az egyik lakos. A 21. században nem „normális”, hogy vizet kelljen vásárolni. Az aszály többek között gondot okoz a gazdaságoknak is, és elősegíti az erdőtüzek terjedését.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés