ACNEWS

Nincs menekvés: hemzsegnek a palackozott vízben a nanoplasztikok

fotó: illusztráció / pixabay
fotó: illusztráció / pixabay
Egy új tanulmány szerint az egyliteres műanyag palack vízben százszor több "nanoplasztik" található, mint korábban gondolták.
Hirdetés
Ad image

Egy amerikai kutatás az 1 mikrométernél kisebb méretű részecskéket vizsgálta, és megállapította, hogy a literes palackok átlagosan 240 000 műanyag szemcsével vannak tele.

A nano részecskék potenciálisan nagy egészségügyi kockázatot jelentenek, mivel elég kicsik ahhoz, hogy áthatoljanak a sejteken és bejussanak a véráramba, valamint képesek a szervekre is hatni – mondta Beizhan Yan, a Columbia Egyetem környezetkémikusa. Terhes nőnél a méhlepényen is áthatolhatnak, és hatással lehetnek a magzatra.

A tanulmány részeként egy új mikroszkópos technikát fejlesztettek ki a nanoplasztikák azonosítására. Ez a technológia korábban nem volt elég fejlett ahhoz, hogy igazolja az apró részecskék jelenlétét a palackozott vízben. Az új technikát 25 különböző márkájú, 1 literes vizes palack vizsgálatára használták. Bár a kutatók nem voltak hajlandóak megadni, hogy mely márkákat vizsgálták, minden egyes literben 110 000 és 370 000 közötti mennyiséget találtak ezekből az icipici műanyagdarabkákból.

Egy túlzó ajánlás szerint a felnőtt férfiaknak naponta körülbelül 3,7 liter vizet kellene meginniuk, míg a nőknek 2,7 literre kellene törekedniük. Ez a mennyiség a férfiakat és a nőket naponta akár 888 000, illetve 648 000 műanyagrészecskének teszi ki, ha úgy döntenek, hogy a napi vízbevitelüket teljes egészében műanyag palackozott vízből fedezik.

„Azt javasolnám a fogyasztóknak, hogy fontolják meg, hogy más lehetőségekre, például csapvízre és újra felhasználható palackokra váltsanak” – mondta Yan, hozzátéve: „Bár nem tudjuk határozottan kijelenteni, hogy a csapvíz egészségesebb”. A csapvíz más szennyező anyagokat is tartalmazhat, például nehézfémeket, amelyek a palackozott vízben talán kevésbé vannak jelen – írja a nypost.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés