ACNEWS

Nincs mentsége: 51 betegét fertőzte meg a tudatlan orvos

Az orvos nem is tudott a betegségéről / Fotó: Pixabay
Az orvos nem is tudott a betegségéről / Fotó: Pixabay
Hirdetés
Ad image

Az orvos több tucat beteget fertőzött meg hepatitis C-vel akaratán kívül. Mindezért akár börtönbe is mehet.

A hatvan éves anaszteziológusnak fogalma sem volt arról, hogy hepatitis C fertőzése van. Azonban sajnos ez nem mentség arra, hogy a műtétek során legalább 51 ember betegedett meg emiatt.

Az ügy 2018 őszén került a nyilvánosság elé. Az orvos nem tagadja, hogy átadta a betegségét a pácienseinek, de mindezt megmagyarázni nem tudja. Az egészségügyi hatóság először egyedi eseteket feltételezett, de később 1700 beteget kértek fel hepatitis C-teszt elvégzésére. 51 betegnél látta a hatóság bizonyítottnak az átvitelt.

A német orvos a bíróságon elmondta, nagyon sajnálja a történteket, és egyáltalán nem állt szándékában a fertőzés, hiszen ő maga sem tudott arról, hogy beteg.

A férfi azóta visszaadta orvosi engedélyét és jelenleg nyugdíjas. A bíróságon elmondta, hogy szinte egész orvosi pályafutása alatt pszichés problémáktól és bélbetegségtől szenvedett. Annak érdekében, hogy betegségei ellenére munkaképes maradjon, műtétekre szánt ópiátokat lopott el, és azokat saját magának adta be. Egyszer egy ápoló a műtőben rajtakapta a férfit egy tűvel a karjában.

A bíróság most azt szeretné tisztázni, hogyan kerülhetett az altatóorvos vére a betegek szervezetébe. A 60 éves férfi hangsúlyozta, hogy mindig elkülönítve tartotta az eszközöket és betartotta a higiéniai előírásokat. Tagadta, hogy szándékosan fertőzte volna meg a betegeket.

Időközben a kórház biztosítótársasága saját tájékoztatása szerint az érintettek többségével megegyezett a fájdalomdíj-kifizetésekről – írja a krone.at.

A férfi ügyvédei felfüggesztett büntetést javasoltak, de az ügyészség ezt túl enyhe büntetésnek találta. Az ügyészek inkább többéves börtönbüntetést helyeztek kilátásba veszélyes testi sértés és más bűncselekmények, például a klinika gyógyszereinek elsikkasztása miatt. A büntetőbíróság most tizenkét tárgyalási napon keresztül számos tanút hallgat meg, az ítélet pedig június közepe tájékán születik majd meg.

A hepatitis C egy olyan betegség, amely gyakran észrevétlenül van jelen az ember szervezetében, de hosszú távon súlyos következményekkel is járhat. A Német Májsegélyszervezet szerint az esetek 20-50 százalékában a fertőzés hat hónapon belül magától meggyógyul. Más esetekben azonban a májgyulladás krónikussá válhat.  Az érintettek egy részénél 20-30 év elteltével májzsugor és májrák is kialakulhat.

„Az új gyógyszereknek köszönhetően azonban a hepatitis C ma már szinte mindig gyógyítható” – hangsúlyozta a szervezet szóvivője.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés