ACNEWS

Nincs újabb halálos áldozat, 56 fővel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Nincs halálos áldozat, újabb 56 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán, kiemelve: eddig 5 578 183 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 327 325-en már a második adag vakcinát is megkapták.

Hirdetés
Ad image

Nincs halálos áldozat, újabb 56 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu szerdán, kiemelve: eddig 5 578 183 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 327 325-en már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 808 945-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 30 019, a gyógyultaké 744 051-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 34 875. Kórházban 76 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 10-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 1409-en vannak, a mintavételek száma 6 268 163-ra nőtt.

Azt írták: Magyarország a teljes átoltottságot tekintve második az Európai Unióban, így járványügyi szempontból továbbra is az egyik legbiztonságosabb ország.

Ugyanakkor a vírus delta mutánsa több európai országban erősen terjed, ezért arra kérnek mindenkit, hogy oltassa be magát.

A megelőzésért az operatív törzs újabb intézkedéseket hozott, így Európában elsőként augusztus 1-jétől lehetővé válik a harmadik oltás beadatása mindenkinek – emelték ki, hozzátéve: az átoltottság növeléséért a még be nem oltott időseket személyesen is felkeresik majd, iskolakezdés előtt pedig minden oktatási intézményben elérhető lesz az oltás.

Közölték azt is: továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig az interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

A közlemény szerint az érvényes regisztrációval rendelkezők – köztük a Magyarországon élő érvényesen regisztrált külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is – automatikusan foglalhatnak az interneten időpontot az oltásra. Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen- és Moderna-vakcina is elérhető.

Magyarország megnyitotta az oltás lehetőségét a határok mentén élőknek is, ezzel tovább növelve a járvány elleni védettségét.

A Kárpátalján élők bizonyos határátkelőknél kihelyezett oltópontokon, a többi szomszédos országból – Romániából, Horvátországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Ausztriából – érkezők pedig az e célra kijelölt kórházak oltópontjain kaphatják meg az oltást.

Felhívták a figyelmet arra, hogy akik Magyarországon szeretnék beoltatni magukat, mindenképpen hozzák magukkal az útlevelet, személyi irataikat és a lakcímüket igazoló közokiratot.

Emlékeztettek: a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt több korlátozás feloldásának újabb szakasza lépett életbe az 5,5 millió beoltott elérése után. A kórházakban, szakrendelőkben, háziorvosi rendelőkben továbbra is kötelező a maszkviselés.

Felidézték azt is, hogy a kormány nemzeti konzultációt indított, amelyben kikéri a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről, többi között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét és a családok további támogatását érintő kérdésekben. A konzultációs kérdőív már online is kitölthető a https://nemzetikonzultacio.kormany.hu weboldalon.

Kitértek arra is: már elérhető az uniós oltási igazolás az EU-n belüli utazásokhoz. Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belüli utazást terveznek, javasolják, hogy digitálisan töltsék le, vagy az EESZT lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Ehhez oktatófilmet is találnak a honlapon.

Az igazolás nem minősül úti okmánynak, nem állítják ki és nem küldik meg hivatalból – olvasható a közleményben.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (144 377) és Pest megyében (112 188) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 723), Győr-Moson-Sopron (44 477) és Hajdú-Bihar megye (42 628). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 789). (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés