ACNEWS

Nincs vége: feltámadt a MedveCovid

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Hirdetés
Ad image

Már Európában is követeli halálos áldozatait az indiai szupervariáns.

Az eddigi legfertőzőbbnek tartott változat igazi vérengzést okoz Indiában, az esetek száma 90-szeresére nőtt a két hónappal ezelőtti megjelenése óta.

Most pedig bejutott Európába is. Már öt brit halt meg az Arcturus nevű Covid-törzsben.

Néhány, a legsúlyosabban érintett államban már vissza is vezették a kötelező arcmaszkot, hogy megfékezzék a gyors terjedését.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének (UKHSA) vezetői 135 esetben észlelték az erős Omikron mutációt, amely először február közepén jutott el Nagy-Britanniába.

Csak egy régióban, az északkeleti régióban nem észlelték még.

Az esetek száma azonban – a genomikai megfigyelés alapján – masszívan alulszámolt, mivel a mintáknak csak egy töredékét vizsgálják most alaposan.

A megfigyelési adatok azt mutatják, hogy a tudományos nevén XBB.1.16 törzs az új esetek nagyjából 2,3 százalékát teszi ki.

Külön nem hivatalos adatok szerint naponta mintegy 65 000 brit fertőződik meg a MedveCovid mutáns vírussal.

„Az XBB.1.16 mintaszám azonban nagyon alacsony, és az eredmények változhatnak, amint további adatok állnak rendelkezésre” – jegyezte meg a UKHSA.

Vezető szakértők kitartanak amellett, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a törzs súlyosabb lenne, mint a többi. Napjainkban a koronavírus által okozott megbetegedés nagyon hasonlít az influenzához, nem úgy, mint a világjárvány kezdeti napjaiban.

Az XBB.1.16 azonban három extra mutációval rendelkezik a tüskefehérjén, ami segíthet kikerülni a szervezet természetes védekezését.

Az UKHSA szerint azonban nem világos, hogy a variáns újabb hullámot indít-e el az Egyesült Királyságban, ahol az immunitás szintje jóval eltér az indiaiétól.

Indiában jelenleg naponta csaknem 10 000 Covid megbetegedést regisztrálnak. Ez a szám a február végi 160-hoz képest emelkedett, amikor a variáns elkezdett egyre jobban elterjedni.

Az adatok szerint az országban az összes eset kétharmadát ez teszi ki – írja a DailyMail.

Az indiai frontvonalban dolgozó orvosok azt állítják, hogy a fertőző kötőhártya-gyulladásban szenvedő gyermekek száma megnőtt, ami arra utal, hogy az Arcturus a többi változattól eltérő tüneteket okozhat.  

A törzset először januárban azonosították, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március vége óta figyelemmel kíséri. Mostanra 34 országban, köztük az Egyesült Államokban, Szingapúrban, Ausztráliában és Kanadában jelent meg. 

Az Arcturus jelentése „a medve őrzője”, és a Nagy Medve nevű csillagképhez kapcsolódik.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés