ACNEWS

Hímsovinizmus miatt maradt titokban a Hamasz támadása

Illusztráció Fotó: pixabay
Illusztráció Fotó: pixabay
Mindent láttak, mindet hallottak és mindent jelentettek – csak hát, mert nők, nem vették komolyan őket.
Hirdetés
Ad image

Izrael azért hagyta figyelmen kívül a figyelmeztetéseket, mert azok nőktől érkeztek?

Izraelben a felderítő egységek munkáját főként női katonák végzik. Kilencórás műszakokban nézik a monitorokat, amelyek a határra telepített videokamerák képeit mutatják. Elektronikus érzékelőket is figyelnek. Az izraeli katonanők már jóval a Hamász támadása előtt figyelmeztettek a gyanús fejleményekre. Az éjszakai egységek parancsnokai azonban nem fordítottak figyelmet a rájuk.

Izraelt és a Nyugatot váratlanul érte a Hamász támadása. Október 7-e óta az izraeli közvélemény azt vitatja, hogyan tudott a Hamász ilyen hirtelen támadást végrehajtani. Most kiderült: a nő-katonák egy egységének figyelmeztetéseit a jelek szerint figyelmen kívül hagyták.

A Haaretz izraeli portál azt írja, hogy egy éjszakai egység több hónapon át figyelte a gyanús fejleményeket a gázai határon. A helyzet október 7-én csúcsosodott ki. Egy felderítő látott egy gyanús férfit, aki az éjszaka közepén sokáig állt a határkerítés túloldalán lévő kapu előtt, majd ismét eltávolodott. Később találkozott más férfiakkal. Az egész egy szervezett találkozónak tűnt. A fiatal nő tájékoztatta felettesét a történtekről. „Sajnálom, hogy ilyen késői órán kell felébresztenem” – mondta állítólag. „De azt hiszem, valami furcsa dolog történik itt.” A parancsnok válaszul megvonta a vállát: „Mindig jó ébernek lenni” – mondta.

Nem ez volt azonban az egyetlen eset, amely arra utalt, hogy valami készülődik a határ túloldalán. A nők felfedezték, hogy a palesztin gerillák robbanóanyagokkal edzenek, illetve támadásokat próbálnak tankok és katonai állások másolatai ellen – írja oknyomozó cikkében Clemens Wergin, a Die Welt vezető külügyi tudósítója. A felderítők arról számoltak be, hogy az erőfeszítések egyre intenzívebbé válnak, és egyre több egység vesz részt bennük.

A női katonák kívülről-belülről ismerik a saját határszakaszukat. „Ismerek minden követ, minden járművet, minden pásztort, minden Hamász kiképzőtábort, munkásokat, madármegfigyelőket, utakat és előőrsöket” – mondja egy katonanő. A női felderítők azonban évek óta panaszkodnak arra, hogy a magasabb rangúak lekezelik őket – mesélik a Haaretznek. „Senki sem törődik velünk” – mondja egy másik katonanő.

A parancsnokok hozzáállása: „Ti a szemünk vagytok, nem a fejünk”.

Amint arról az izraeli média és a Financial Times (FT) is beszámolt, a parancsnokok még „fantáziálással” és „képzelgéssel” is megvádolták női katonáikat.

A nők megpróbáltak védekezni. „Elmondtuk nekik, hogy valami rossz történik ott. Kiabáltunk velük” – mondta egy női felderítő a Haaretznek. Úgy véli azonban, hogy a nőket nem veszik komolyan, főleg fiatal koruk miatt. „Kétségtelen, hogy másképp alakultak volna a dolgok, ha férfiak ülnek a paravánok előtt”.

A gázai háború kitörése óta a nők többször is szerepet kaptak. A Caracal gyalogos zászlóalj női katonái például történelmet írtak, amikor megöltek közel 100 Hamász-harcost és megvédtek egy katonai állást. Valószínűleg ők az első kizárólag nőkből álló páncélos egység a világon, amely valódi harci műveletekben vett részt – írja a Blick.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés