ACNEWS

Egy szomszédunkban élő norvég kapta az irodalmi Nobel-díjat

Fotó: Samlaget/The Nobel Prize/X
Fotó: Samlaget/The Nobel Prize/X
Jon Fosse norvég író és drámaíró kapta az irodalmi Nobel-díjat 2023-ban. Ausztriában él.
Hirdetés
Ad image

A bizottság kihangsúlyozta, hogy a kitüntetést „újító színdarabjaiért és prózai műveiért (érdemelte ki – a szerk.), amelyek hangot adnak a kimondhatatlannak”. Fosse erősen leegyszerűsített regényeket ír, olyan stílusban, amelyet „Fosse-minimalizmus” néven ismernek világszerte – írja a theguardian.com.

Jon Fosse a norvégiai Haugesundban született. Hét évesen, egy súlyos baleset következtében majdnem meghalt. Ez az élmény jelentősen befolyásolta felnőttkori írásait.

A Bergeni Egyetemre járt, ahol összehasonlító irodalmat tanult, majd irodalmi pályára lépett és Nynorsk nyelven írt, amely a norvég nyelv két írott szabványának egyike. Debütáló regénye, a Raudt, svart (Vörös, Fekete ) 1983-ban jelent meg. Első darabja, az Og aldri skal vi skiljast (És soha nem válunk el) volt.

Magyarul hozzáférhető könyvei: Melankólia; A másik név; Reggel és este; Trilógia – Álmatlanság, Olav álma, Esti dal; Valaki jön majd – Hat színmű könyv.

Fosse regényeket, novellákat, verseket, gyerekkönyveket, esszéket és színdarabokat ír. Műveit több mint negyven nyelvre fordították le. Emellett hegedül is és tinédzserkori írásainak nagy része dalszöveg. A regényei mellett Fosse műfordítóként is dolgozik.

Második feleségével az ausztriai Hainburg an der Donauban él. Emellet van egy otthona Bergenben és kettő Nyugat-Norvégiában is. Hivatalos rezidenciája is van Oslóban, a norvég királyi család jóvoltából. „Ez a palota része. Hogy őszinte legyek, nem igazán akartam. De meggyőztek” – mondta 2014-ben.

(Nyitókép: Samlaget/The Nobel Prize/X)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés