ACNEWS

2024. September 30.   |   Jeromos napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Norvégia is határkerítést épít az oroszok ellen

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Finnország után most már Norvégia is kerítés építene Oroszországgal szemben.
Hirdetés
Ad image

Az európai északi országok komolyan veszik az orosz fenyegetést. Finnország után egy másik NATO-tag, Norvégia is kerítés építését fontolgatja Vlagyimir Putyin birodalmával közös határán.

„Egy határkerítés nagyon fontos, nemcsak azért, mert elrettentő hatása lehet, hanem azért is, mert olyan érzékelőket és technológiákat tartalmaz, amelyekkel fel lehet ismerni, hogy az emberek közelednek-e a határhoz” – mondta Emilie Enger Mehl norvég igazságügyi miniszter. Kifejtette, hogy a norvég kormány jelenleg „számos intézkedést” vizsgál a biztonság megerősítésére az Oroszországgal közös sarkvidéki északi határon. A 207 kilométeres megakerítés megépítése mellett elképzelhető a határőrizeti személyzet létszámának növelése és a fokozott megfigyelés is.

„Hivatalosan csak egy határátkelő van Oroszország és Norvégia között. Ez az északkelet-norvégiai Storskog kis faluban található. A határállomás jelenleg egy 200 méter hosszú és 3,6 méter magas kerítéssel van ellátva. Ezt 2016-ban állították fel, miután az előző évben mintegy 5000 migráns áramlott be Norvégiába Oroszországból. Ha a térségben romlik a biztonsági helyzet, a norvég kormány kész rövid időn belül lezárni a határt” – hangsúlyozta Enger Mehl.

A finnek 2023 végén zárták le a határátkelőket az 1340 kilométeres határon. Ezt megelőzően három hónap alatt több mint 1300 orosz migránst érkezett Finnországba – írja a blick.ch.

Annak megakadályozására, hogy Moszkva a migránsokat a Nyugat elleni „hibrid háborújában” használja fel, Helsinki jelenleg 200 kilométernyi, több mint három méter magas szögesdrótkerítést épít a határ egyes szakaszain. A cél, hogy 2026-ra elkészüljenek. Oroszország tagadja, hogy szándékosan csempészne embereket a határra.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés