ACNEWS

Növeli a filmforgatások támogatását a cseh állam

Hatszáz millió koronával - 800 millióról 1,4 milliárdra (23,52 milliárd forintra) - növeli idén a cseh kormány a filmforgatások állami támogatását - jelentette be Martin Baxa kulturális miniszter csütörtökön Prágában.

Hirdetés
Ad image

Hatszáz millió koronával – 800 millióról 1,4 milliárdra (23,52 milliárd forintra) – növeli idén a cseh kormány a filmforgatások állami támogatását – jelentette be Martin Baxa kulturális miniszter csütörtökön Prágában.

Az állami filmalap támogatásokra használható kerete már tavasszal kimerült. Miután főleg a külföldi filmstábok csehországi forgatásai komoly bevételeket hoznak az államnak, a kormány az állami filmalap támogatásokra fordítható összegének növeléséről döntött.

A filmforgatások támogatására fordítható megnövelt összeget a költségvetési törvény módosítása tartalmazza. Zbynek Stanjura pénzügyminiszter előterjesztése szerint a törvénymódosítással a költségvetés hiánya az idei évre eredetileg tervezett 280 milliárd koronáról 326,9 milliárd koronára emelkedik.

Martin Baxa újságíróknak elmondta: egy filmprojektre legfeljebb 150 millió koronás támogatást lehet majd adni. A kulturális minisztérium munkabizottságot állít fel, amelynek feladata egy jobban működő és stabilabb filmtámogatási rendszer kidolgozása lesz.

A filmproducerek kimutatása szerint a külföldi filmstábok 2021-ben rekordnagyságú összeget, 12 milliárd koronát (204,42 mld forint) költöttek el Csehországban. A filmtámogatások körüli problémák azonban ahhoz vezettek, hogy az idei évben néhány stáb elhagyni készült Csehországot.

Martin Baxa közölte, hogy a filmtámogatásokra szánt összeg 2023-ban és 2024-ben is mindenképp eléri majd az idei 1,4 milliárd koronás szinten. „Amennyiben a költségvetési helyzet a jövőben megengedi, megpróbáljuk tovább emelni a támogatások összegét” – szögezte le Martin Baxa. Másfelől megerősítette, hogy továbbra is érvényben marad a jelenlegi szabályozás azon kitétele, miszerint a külföldi filmstábok visszaigényelhetik a Csehországban általuk bizonyíthatóan elköltött összeg húsz százalékát. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés