ACNEWS

Novembertől videón keresztül jönnek a mentők

Fotó: OMSZ
Fotó: OMSZ
A legjobb mentési rendszert akarják kiépíteni. Ezért bevezetik a mentők sebességkorlátozását és csak akkor vonulnak ki, ha már nagyon muszáj.
Hirdetés
Ad image

Pintér Sándor belügyminiszter személyes látogatást tett az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mentésirányító központjában, ahol Győrfi Pál szerint azt az utasítást adta, hogy „Európa legjobb, leggyorsabb és leghatékonyabb mentési és mentésirányítási rendszerét alakítsák ki Magyarországon.”

Bár az új intézkedések között az szerepel, hogy a mentők sebességét korlátozzák. Október elejétől még súlyosan sérült beteget szállítva is, szirénázva legfeljebb 30 kilométer per órával léphetik túl a többi közlekedőre vonatkozó legnagyobb megengedett sebességet.

A priorizálási rend azonban változik. Az eddig P1-P3 kategóriába sorolt hívások besorolását a jövőben P1 és P5 között osztályozhatják a hívásfogadók. Míg a P1 és P2-be továbbra is a legsúlyosabb eseteket sorolják, és megkülönböztető jelzéssel kell az autókat elindítani, addig a P3-ban is kötelező a megkülönböztető jelzés alkalmazása, de egyedi mentésvezetői döntéssel ez felülírható – írja a Népszava.

A P4-be sorolt esetekben videós telefonos segítségnyújtás történhet, és szükség esetén a mentéskapacitás függvényében küldenek autót, vagy a beteg ellátásába bevonják az alapellátó háziorvosokat. A P5-be soroltakhoz pedig mentőautó nem is lesz riasztható. Ide például az egyéb „riasztó tünet nélküli” vérnyomás értékeket, a végtagfájdalmakat, a neurológiai tünetekkel nem kísért fej-, derékfájást sorolták.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés