ACNEWS

Nyalogatta a kiskutyája – kórházba került az idős férfi

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
A férfi sokáig küzdött az életéért a kórházban, miután csivava kutyájától egy ritka élősködőt kapott el.
Hirdetés
Ad image

A Kanári-szigeteken található La Gomeráról származó 71 éves férfi a sürgősségi osztályra ment, miután két napja légszomjat érzett és sárgás váladékot köhögött fel. Ezt megelőzően öt napon át hasmenéses rohamok, gyengeség és hidegrázás gyötörték.

A 71 éves férfi aktív, független életet élt egy kisvárosban feleségével és a csivava fajtájú kutyájával. Korábban dohányzott, emellett 2-es típusú cukorbetegséggel és magas vérnyomással kezelték.

A kórházban a férfi mellkasának röntgenfelvételei „sűrű homályt mutattak ki a jobb középső-felső tüdőszakaszban”. Ez jelezheti a tüdőben lévő folyadék jelenlétét, a tüdőszövet megvastagodását, gyulladást vagy károsodást – írja a TheSun.

A páciensnél egy olyan fertőzést diagnosztizáltak, amely gyulladást okoz a tüdőben, és amelyre az idősek különösen érzékenyek lehetnek. Köhögést, légszomjat és zihálást, magas lázat, fájdalmakat és zavartságot okozhat. Az orvosok azt is megállapították, hogy szeptikus sokkban szenved. A betegnek három hétbe telt, amíg a kórházban felépült a fertőzésből.

Bár a tüdőgyulladás nem ritka betegség az idősek körében, az esetek kevesebb mint felét okozza kórokozó, például baktérium, parazita vagy vírus. A 71 éves férfi esetében azonban az orvosok a súlyos tüdőgyulladást a Pasteurella multocida baktériumra vezették vissza, amely baktérium sok kutyában és macskában megtalálható.

„Köztudott, hogy gyakran él a légutak és valószínűleg az emésztőrendszer normál flórájában számos vadon élő és háziállat, köztük a kutyák és macskák több mint 50 százaléka világszerte” – mondták az orvosok.

A P. multocida fertőzést okozhat, főként a bőrön, a háziállatok tulajdonosainál, ha szőrös barátjuk megharapja vagy megkarmolja őket. Egyes esetekben a harapás vagy karmolás légúti fertőzést okozhat az állattartóknak. A férfi azonban azt mondta a mentősöknek, hogy nem harapta vagy karmolta meg a csivava.

Az orvosok azt feltételezték, hogy a 71 éves férfi a P. multocida baktériummal fertőződhetett meg, miután a háziállata nyalogatta.

Figyelmeztettek arra, hogy a közös ágyhasználat és a rendszeres puszilkodás, illetve a háziállatok általi nyalogatás „kockázatos magatartás”. Különösen az idősek és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők esetében, akik érzékenyebbek lehetnek ezekre a fertőzésekre.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés