ACNEWS

Nyaralásgyilkos országok: itt ne igyál csapvizet

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A csapvíz nem minden országban iható biztonságosan. A világ több mint 180 országában jobb, ha inkább a boltban vesszük meg a palackozottat.
Hirdetés
Ad image

Rövid fogmosás vagy jégkockás kóla fogyasztása – ami nálunk nem probléma, az más országokban gyorsan nyaralásgyilkossá válhat, ugyanis nem minden csapvíz egyforma.

A vízben általában baktériumok, vírusok vagy paraziták lapulnak, amelyek súlyos betegségeket, például kolerát, tífuszt vagy hepatitiszt okozhatnak. De a vízvezetékekben lévő vegyi anyagok és azok maradványai is hozzájárulnak ahhoz, hogy a csapvizet óvatosan kell fogyasztani. Olyan nehézfémek kerülhetnek a vízbe, mint az ólom vagy a higany.

A másik probléma a víztisztítás hiánya. Sok helyen a vízi infrastruktúra nem kifejezetten jó, ezért a szennyező anyagok gyakran hosszú ideig a vízben maradnak.

60 országban nem kell aggódni: Ezek közé tartozik Norvégia, Magyarország, Svédország, Finnország, Franciaország, Spanyolország, Hollandia, Portugália, Magyarország, Szaúd-Arábia, Ausztrália, Új-Zéland, az USA és Kanada. Meg kell azonban jegyezni, hogy különösen az olasz, spanyol és görög szigeteken sokkal rosszabb a víz, mint a szárazföldön – írja a blick.ch.

A szűrőrendszerek vagy a vízadagolók is veszélyesek lehetnek. Emellett a víz sok helyen erősen klórízű lehet. De nem csak a csapvíz érintett. A nyaralóknak egyes helyeken a jégkockákat is kerülniük kell. Ezek közé tartoznak az olyan úti célok, mint Ciprus, Egyiptom, az Azori-szigetek, a Bahamák, Dél-Amerika, Ázsia és Afrika nagy területei, valamint a Kanári-szigetek, a Zöld-foki szigetek, a Maldív-szigetek, Jamaica és Mauritius. Ezeken a helyeken a nyaralóknak a szupermarketben kell vizet venniük, vagy előzetesen felforralni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés