ACNEWS

Nyílt támadás: Prigozsin puccsot tervez Putyin ellen

Fotó: Prigozsin / képernyőkép
Fotó: Prigozsin / képernyőkép
A Wagner-főnök Prigozsin hetek óta többször is odavágott a Kremlnek. Most egy volt Kreml-hírszerző úgy véli, hogy Prigozsin puccsot tervezhet Putyin ellen.
Hirdetés
Ad image

Vlagyimir Putyin orosz elnökre egyre nagyobb belpolitikai nyomás nehezedik. Nyugati szakértők egy ideje már nem zárják ki a Kreml-főnök elleni puccsot.

Most egy volt Kreml-tiszt feszítette a húrt, és azzal vádolta meg nyíltan a hírhedt Wagner-főnököt, Jevgenyij Prigozsint, hogy puccskísérletet tervez Putyin ellen.

Igor Girkin volt orosz hírszerzőtiszt egy videóban beszél a jelenlegi helyzetről. Ebben nyíltan megvádolja Prigozsint azzal, hogy puccsot tervez. Emellett lejáratja az orosz hadsereget és a katonai vezetést. „Ez elfogadhatatlan és egy korlátozott szociális képességekkel rendelkező ember viselkedése” – mondja Girkin.

A Kreml volt tisztje „lázadásra” figyelmeztetett. Girkin többek között azt állította, hogy a Wagner zsoldosok nem tettek esküt, hogy nem harcolnak Oroszország vagy az orosz hadsereg ellen. A volt hírszerző azonban ezt nem tudta bizonyítani.

Girkin bírálta az orosz katonai vezetést is a Prigozsinnal való bánásmód miatt. „Érthetetlen, hogy a védelmi minisztérium miért nem teszi Prigozsint helyre” – mondta.  

Girkin „Dühös Hazafiak Klubja” körének tagja a Telegramban még ennél is tovább ment. „A Prigozsin és Szergej Sojgu védelmi miniszter közötti konfliktus a hadsereg belső háborújává eszkalálódik. Putyint pedig ez nem érdekli” – írja a blick.ch

Emlékezetes: május 9-én a Wagner-főnök az orosz elit irányába tüzelt. A Győzelem napján, Oroszország számára fontos ünnepen Prigozsin megtámadott egy ismeretlen nagyapát. Azt mondta: „A boldog nagypapa azt hiszi, hogy jól van. De mit tegyen az ország, ha kiderül, hogy ez a nagypapa egy komplett seggfej?”. Putyinra gondolhatott – sietett értelmezni a nyugati média. De nagyobb a valószínűsége, hogy a szintúgy nagyapa orosz hadügyminiszterre utalt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés