ACNEWS

Nyilvános lett: ennyit keresnek az ukrán és az orosz katonák

Hirdetés
Ad image

Ukrajna megemelte a katonák fizetését, sőt bónuszt is kapnak, ha a frontvonalra küldik őket.

Az ukrán katonák az orosz csapatok elleni harcban való frontszolgálatukért a katonai fizetésükön felül havi 100 000 hrivnyát (kb. 930 ezer forint) kapnak. Ezt az ukrán katonai vezetés jelentette be nemrég, hogy véget vessen a fizetéssel és juttatásokkal kapcsolatos találgatásoknak.

„Egy katonának, aki szolgálja és védi az országot az agresszortól, kockáztatja saját életét és egészségét, és rendkívül nehéz körülmények között lát el feladatokat, rendkívül motiváltnak kell lennie” – áll a vezérkari közleményben.

A 100 ezer hrivnyát a közvetlenül a frontvonalon harcoló védők számára tartják fenn. Azok, akik a harci övezetben látnak el feladatokat, de nem vesznek részt közvetlenül a harcban, illetve a légvédelemnél szolgálnak plusz 30 000 hrivnya (kb. 280 ezer forint) juttatást kapnak. Azok, akik a hátországban vannak bevetve, nem kapnak frontvonalbeli juttatást.

A katonai alapfizetést minden katona számára február elejétől valamivel kevesebb mint 20 000 hrivnyára (kb. 187 ezer forint) emelték. A vezérkar szerint az ukrán fegyveres erők így méltányos fizetést kapnak, ami „nem teremt társadalmi feszültséget, és tiszteletben tartja az életüket és egészségüket kockáztató katonákat”. A vezérkar felszólítja az ukránokat, hogy hagyjanak fel a populizmussal ebben az összefüggésben, és helyette az ország védelmére összpontosítsanak – áll a közleményben.

Az orosz katonák ezzel szemben a 37 ezer rubeles (kb. 156 ezer forint) katonai alapfizetésükön felül 158 ezer rubel (kb. 667 ezer forint) frontbónuszt kapnak a hivatalos adatok szerint.

Sok katona azonban a közösségi médiában arra panaszkodik, hogy soha nem kapta meg ezt a pénzt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés