ACNEWS

Így edzheted a nyirokrendszeredet

Fotó: EverDerm Klinika
Fotó: EverDerm Klinika
A nyirokkeringés igen fontos szerepet játszik az egészségmegőrzésben.
Hirdetés
Ad image

Ha az egészségmegőrzésről van szó, sajnos a nyirokrendszerről általában kevés szó esik. Pedig becslések szerint a világ lakosságának több mint egynegyede érintett valamilyen nyirokkeringési rendellenességben. A nyirokrendszer meghatározó szerepet tölt be az immunrendszer működésében. A nyirokfolyadék ugyanis tápanyagokkal és oxigénnel látja el a sejteket. Ha viszont a keringésben zavar keletkezik, akkor a szervezetben felhalmozódnak a toxinok és más káros anyagok, amelyek számos betegség kialakulásához vezethetnek.

A testünk szövetei között lévő nyirokfolyadék salakanyagokból, sejttörmelékekből, fehérjékből és baktériumokból áll össze. Egy felnőtt ember testében átlagosan napi mintegy 2 liternyi nyiroknedv áramlik. A nyirokkeringés roppant fontos szerepet játszik a méregtelenítésben. A nyirokrendszernek azonban – az érrendszerrel ellentétben – nincs úgynevezett keringető szerve, mint a vér esetében a szív. A nyirokfolyadék áramlását az izmok összehúzódása, illetve a bőr mozgása biztosítja. Ezek nyomást gyakorolnak a nyirokerekre, melynek köszönhetően a folyadék mondhatni kipréselődik a kötőszövetből. Abban az esetben, ha a nyirokkeringés nem működik megfelelően, akkor a nyirokfolyadék a szövetközti térben könnyen felszaporodhat.

Számos betegség kapcsolatba hozható a nyirokrendszerrel. Ha a nyirokerek nem képesek a nyiroknedv szállítására, vagy a vénás rendszer elégtelensége miatt nem jut elég folyadék a nyirokrendszerbe, folyadékpangás – vagy ismertebb nevén ödéma – alakulhat ki. Ezért is fontos, hogy lehetőleg minél több testmozgással segítsük nyirokrendszerünk megfelelő működését. Időnként azonban szükség lehet egyéb, mesterséges támogatásra is.

Fotó: EverDerm Klinika

Használhatunk kompressziós harisnyát vagy úgynevezett pneumatikus végtagpumpákat is, amelyeknek kamráit a duzzadt végtag körül elhelyezve nyomást lehet kifejteni. Ezzel kiszorítható a szövetközti pangó nyirokfolyadék. Emellett a kézi nyirokmasszázs vagy a komplex fizikoterápia is hatásos lehet. Előbbi alternatívájaként ma már igénybe vehetünk gépi nyirokmasszázs kezeléseket is, melyek hatékonysága a hagyományos masszázs többszöröse. Az EverDerm Laser & Beauty Klinikán is elérhető nyirokmasszázs csizma tulajdonképpen egy légkompresszor. Levegőt pumpál a nyirokmasszázs csizmákba, melynek következtében a nyomáshullámok váltakozó időközönként és erősséggel, a talptól kiindulva egészen a csípőig masszírozzák végig a testet. A kezelés eredményeként fokozódik a nyirokáramlás. A méreganyagok kiürülnek a szervezetből, a zsírszövetek fellazulnak, az ödémák csökkennek, a bőr pedig feszesebb lesz.

Fotó: Everderm Klinika

Nagyon fontos, hogy bármilyen nyirokrendszeri betegséggel is állunk szembe, kerüljük el az invazív beavatkozásokat. Gyógyszereket is csak akkor vegyünk igénybe, ha (ismételt) fertőzések lépnek fel.

(x)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés