ACNEWS

Nyugati bankok töltik fel Putyin hadikasszáját

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Az Oroszországban továbbra is működő európai nagybankok rekordösszeggel járulnak hozzá a háborús költségvetéshez. Csak tavaly mintegy 800 millió eurót fizettek be adóként.
Hirdetés
Ad image

Ez négyszeres növekedést jelent az Ukrajna elleni orosz inváziót megelőző időszakhoz képest, annak ellenére, hogy a bankok ígéretet tettek arra, hogy minimalizálják oroszországi tevékenységüket.  

A hét legnagyobb oroszországi eszközállománnyal rendelkező európai bank tavaly együttesen több mint hárommilliárd eurót keresett Oroszországban. Úgy mint a Raiffeisen Bank International (RBI), az UniCredit, az ING, a Commerzbank, a Deutsche Bank, az Intensa Sanpaolo és az OTP.

Nyereségük így 2021-hez képest több mint megháromszorozódott. A nyereségesség növekedése miatt ezek a bankok tavaly 800 millió euró adót fizettek Oroszországban, míg 2021-ben csak 200 millió eurót – derül ki az Financial Times elemzéséből. A tavalyi adók közel felét az osztrák Raiffeisen Bank International fizette, amely a nyugati bankok közül a legnagyobb jelenléttel rendelkezik Oroszországban.

Az európai bankok mellett a nagy amerikai bankok, például a Citigroup és a JPMorgan is fizetnek adót Oroszországban. A Citigroup tavaly 149 millió dollárt keresett és 53 millió dollárt fizetett adót Oroszországban a Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) számításai szerint. A JPMorgannál a nyereség 35 millió dollár volt, az adó pedig 6,8 millió dollár.

Az oroszországi külföldi bankok nemcsak a magas kamatokból, hanem a nyugati országok által az orosz bankokra kivetett szankciókból is profitálnak. Mivel a szankciók korlátozzák az orosz bankok hozzáférését a nemzetközi fizetési rendszerhez, vonzóbbá teszik a nyugati bankokat az orosz ügyfelek számára – írja a Financial Times.

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés