ACNEWS

Nyugatról a németek, keletről az ukránok özönlenek

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Hirdetés
Ad image

Egyre csak emelkedik a hazánkban élő német nyugdíjasok száma.

Egy német tévés csatorna közölt arról riportot, hogy egyre több német állampolgár választja otthonának Magyarországot, különösen a Balaton térségét. Két településről külön is említést tettek: Marcaliról és Keszthelyről.

A videóban az MDR riportere marcaliban találkozott Sandra Müllerrel és Janine Ottomannal, akik éppen házat kerestek maguknak a helyszínen. Mint mondják: az itteni ingatlan árakért cserébe otthon maximum egy garázst kapnának.

Később a riportban egy ingatlanközvetítő árulta el, hogy havi 800 euróból nagyon jól meglehet élni Magyarországon. Sőt, Marcaliban lassan már egész utcákat foglaltak el a külföldiek -írja a vg.hu.

Van olyan német, aki a szüleitől örökölte az ingatlanát, és üdülésre használja, ahogy van olyan is, aki hosszú ideje itt él.

„Tizenöt éve költöztünk át, az egész utca német. Kitűztem a német lobogót a házamra, német maradtam, de ami odahaza megy, az katasztrófa” – mondta egyikük.

Már 14 700-nál is több olyan német nyugdíjast tartanak nyilván, aki Magyarországra kéri a nyugdíjának a folyósítását. Öt évvel ezelőtt ez még 11 700 volt, vagyis néhány év leforgása alatt közel 25 százalékkal emelkedett a számuk.

Mindeközben az ország másik végéből napi szinten sokezer ukrán lépi át a határt, a háború elől menekülve.

Tegnap 5719-en jöttek be Magyarországra.

A beléptetettek közül a rendőrség 59 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés